Selandia knækker frafaldskurven

På Selandia i Slagelse er det lykkedes at nedbringe frafaldet med 40 procent. Det kan blandt andet skyldes det nye grundforløb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag er førsteskoledag på automekaniker uddannelsen på Selandia i Slagelse. Men omgivelserne er ikke nye for eleverne. De har allerede gået på Selandia i et halvt år på et såkaldt grundforløb. Og den ordning mener de på direktionsgangen kan være grunden til, at de har bragt antallet af frafaldne elever ned med 40 procent.

- Før i tiden var det omkring hver fjerde elev, der droppede ud efter et halvt år. Nu er tallet nede på omkring 15 % og hver tiende elev, der stopper, fortæller Michael Kaas-Andersen der er direktør på Selandia.

En ny reform for erhvervsskoler skaber udvikling

Grundforløbet blev indført med den nye reform for erhvervsskoler, der trådte i kraft i sommeren 2015.

Nu skal alle elever, der kommer direkte fra folkeskolen, gå i grundforløb i et halvt år. Her vil de blive introduceret til de forskellige håndværk og få vejledning i, hvilken uddannelse de skal vælge.

Den ordning viste sig at være vigtig for Christian Haumann. Han troede oprindeligt, at han skulle uddanne sig til tømrer. Men undervejs i grundforløbet skiftede han mening.

- Da vi var i værkstedet og kom til at arbejde med biler, fandt jeg ud af, at jeg ville være mekaniker, fortæller Christian Haumann.

Om han var endt med at droppe ud, hvis han havde valgt tømrer, tror han ikke. Men han er glad for, at han med grundforløbet fik mulighed for at prøve det af.

- Det har været fint, at vi får mulighed for at prøve noget nyt og se, om det kan være noget, fortæller Christian Haumann.

De svage kommer ikke ind

Men i værkstedet på Selandia er det langt fra alle af de kommende automekanikere, der har haft brug for et halvt år til at tage stilling.

Og årsagen til at kurven for frafaldet er knækket skal ikke alene findes i den nye struktur.

Med den nye reform, kom der også adgangskrav på erhvervsskolerne, så alle elever skal have et gennemsnit på minimum 02 i Dansk og Matematik.

Det betyder, at de svage elever, der før var i risiko for at droppe ud, nu ikke får chancen fra start.

- Der er ingen tvivl om, at adgangskravet har betydet, at dem der kommer ind nu er langt dygtigere end dem, der kom ind før, lyder det fra Michael Kaas-Andersen.

Målet er en stærkere faglighed

Den nye reform skal sikre, at håndværkerne frem over vil have en stærkere faglighed. Derfor bliver antallet af undervisningstimer også sat op fra 23 ugentligt til 26.

Derudover vil der være mulighed for at tage en såkaldt EUX linje, hvor man ved siden af håndværket også får en gymnasial uddannelse.


Nyhedsoverblik