Det er formiddag i Fusionsklinikken på Psykiatrisygehuset i Slagelse. Rikke Nielsen, der er en af de tilknyttede patienter, er mødt ind til en samtale og får samtidig tjekket sit blodtryk.
Rikke Nielsen lider af manier og depressioner, og i de perioder er det svært at holde fokus på den sunde livsstil, hendes diabetes kræver.
- Det er svært, når jeg har det dårligt psykisk, så kan det være svært at passe sukkersygen, fordi der ikke rigtigt er overskud. Så får jeg spist alt det, som jeg ikke skal spise. Jeg får spist slik, fordi jeg prøver at dæmpe, at jeg ikke har det godt med søde sager, det hjælper mig, men jeg ved godt, at jeg ikke bør gøre det, fortæller Rikke Nielsen.
Det er svært, når jeg har det dårligt psykisk, så kan det være svært at passe sukkersygen, fordi der ikke rigtigt er overskud
I perioder er hun indlagt på Psykiatrisygehuset, men kan under indlæggelsen fortsat være tilknyttet Fusionsklinikken.
- Det er en fordel, at hvis jeg er indlagt her i huset, så kan jeg stadig have kontakten til personalet i Fusionsklinikken. Det giver en enorm tryghed, fortæller hun.
Større risiko for at dø tidligt
Patienterne i Fusionsklinikken får både psykiatrisk behandling og diabetesbehandling, som screening for komplikationer i øjnene, tjek af fødder og nyrer, og der bliver målt blodsukker, kolesteroltal, blodtryk og vægt.
Læger, psykiatere, sygeplejersker og diætister samarbejder på tværs – og sikrer, at patienten ikke skal møde op i sundhedssystemet flere forskellige steder og dermed blive sendt rundt i systemet.
- Essensen i den her klinik er, at det hele foregår i én arbejdsgang. Vi sidder sammen på tværs af specialer og hjælper patienten med at finde vej og tilrettelægger en behandling, der bliver helt individuel, fortælller Christina Buchholt Renstrøm, der er speciallæge i psykiatri i Psykiatrien Vest og centerchef for Steno Diabetes Center Sjælland.
Artiklen fortsætter under billedet.
Både dansk og international forskning viser, at mennesker med type 2 diabetes og svær psykisk sygdom har 3-4 gange større risiko for at dø tidligt, når man sammenligner med mennesker uden de to sygdomme.
Psykisk sygdom og diabetes kan betyde, at det bliver uoverskueligt for den enkelte patient at møde op til aftaler. Derfor vil Fusionsklinikkens personale opsøge patienterne hjemme hos dem selv:
- Hvis patienterne har svært ved at møde op herinde hos os, så kører vi ud til dem, og hvis de ikke åbner døren, så kører vi ud til dem igen og forsøger at finde en vej, der passer til dem. Vi skal hjælpe nogle af de allermest sårbare borgere, som har svært ved at møde op, siger Christina Buchholt Renstrøm.
Artiklen fortsætter under billedet.
Rikke Nielsen, der er 46 år, bor i egen bolig i Asnæs. Hun får såkaldt bostøtte cirka fire gange om ugen, en hjælp til eksempelvis økonomi og det praktiske. Rikke Nielsen har i en periode været meget overvægtig og vejede 148 kilo, men hun har nu tabt sig 30 kilo og har sat nye mål for sig selv:
- I første omgang vil jeg ned under 100 kilo. Så er jeg glad, og jeg vil gerne ende på 75 kilo på sigt. Det kommer til at tage lang tid, men det er et ønske, og det håber jeg kan lykkes. Så jeg skal være mere fokuseret på at holde mig til de gode vaner, når jeg er derhjemme, så lykkes det på et tidspunkt, siger hun.
I Fusionsklinikken er det i første omgang målet at tilknytte 200 patienter.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi får fat i patienter, som vi ellers aldrig tidligere har nået, og som vi har haft svært ved at nå i det eksisterende sundhedsvæsen. Nogle patienter har ikke været uden for en dør i årevis. Hvis man har svært ved at komme op om morgenen og få tøj på, så er det ikke så mærkeligt at forstå, at det er svært også at tage sin medicin for to sygdomme og håndtere sine sygdomme i hverdagen, siger Lise Tarnow, der er centerdirektør for Steno Diabetes Center Sjælland.
10 procent har diabetes
Der er i øjeblikket 80.000 psykisk syge i Region Sjælland, og Steno Diabetes Center Sjælland vurderer, at 10 procent af dem har diabetes, altså 8.000 patienter. Der er altså et kæmpe behov, og derfor skal klinikken have endnu flere tilbud.
- Vores håb er, at nu gør vi os nogle erfaringer her i Slagelse og finder ud af, hvordan man kan møde de her patienter på den rigtige måde, og at vi så senere hen kan oprette tilsvarende klinikker andre steder i regionen og kan klæde kolleger, der arbejder med de her patienter andre steder, bedre på til at give et bedre tilbud, siger Lise Tarnow.
For Rikke Nielsen betyder Fusionsklinikken en stor forskel:
- Den store forskel er, at jeg har det hele samlet her. Det gør det meget nemmere, at jeg ikke skal flere steder hen, så jeg er utrolig glad for det her tilbud, siger hun.
Grafik: Lonni Haugaard