Psykiatriske patienter får totalt rygeforbud

På Slagelse Psykiatrisygehus er der indført totalt rygeforbud for alle patienter. Det huer ikke Trine Petersen, som snart skal flyttes fra psykiatrisygehuset i Nykøbing Sjælland til Slagelse, hvor hun ikke længere må ryge en cigaret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I denne uge flyttes psykiatriske patienter fra Anneberg-parken i Nykøbing Sjælland til det nye supersygehus i Slagelse.

I Slagelse er der totalt rygeforbud, og det passer ikke Trine Petersen, som er anbragt på psykiatrisk afdeling i Nykøbing Sjælland. Hun har nemlig været ryger i 25 år.

- Hvis man vil holde op med at ryge, så er det en beslutning man selv tager. Og så er der også bedre grobund for, at det lykkes at holde op med at ryge. Det er ikke rimeligt. Det er det bare ikke, siger Trine Petersen til TV ØST.

Flytningen betyder, at Trine Petersen bliver tvunget til at stoppe med at ryge på få uger. Hos psykiatriledelsen lyder beskeden, at samme regler gælder for afdelinger med somatiske patienter, og reglerne skal være ens.

- Erfaringerne fra Skotland har været, at det er lykkes godt, men det er ikke alle, der holder op med at ryge, når de bliver udskrevet. Så kan det godt være, at de tager det op igen, men så har de haft muligheden for at lade være med at ryge, ligesom det er inden for alle andre sygehuse, siger Søren Bredkjær, der er Vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland.

Flere psykisk syge rygere

Trine Petersen fortæller, at alle 10 patienter på hendes afdeling er rygere. Og faktisk tyder noget på, at brugerne i psykiatrien generelt tænder flere smøger end resten af befolkningen. En undersøgelse fra 2010 viser, at 38,8 procent af psykisk syge ryger, mens det kun gælder for 19,8 procent af dem uden en psykisk diagnose.

I Nykøbing Sjælland har patienterne kunne ryge ude i en rygegård, men den kommer ikke til at gå i Slagelse. Fremover vil patienterne kun have udgang fra området én gang om dagen og så er det altså slut med smøgerne. 

- Jeg mener ikke, at det er rimeligt, at man indskrænker os på den måde.

Men nu er I jo på en retspsykiatrisk afdeling. Er det ikke fair nok, at I skal leve op til reglerne?

- Det kunne man måske godt sige, men vi er jo ikke dømt til ikke at må ryge. Det er jo noget pjat altså, siger Trine Petersen.

Region: Vi hjælper med rygestop

Region Sjælland understreger, at de psykiatriske brugere får hjælp til at stoppe med at ryge, når de kommer til Slagelse. Blandt andet med nikotinprodukter.

- Vi vil meget gerne understøtte, at de får mulighed for at stoppe med at ryge, og det er jo ikke sådan, at når man så siger, at de ikke må ryge, at man ikke hjælper dem til at få en eller anden form for  substitutionsbehandling, hvis de har behov for det, siger Søren Bredkjær til TV ØST.

Selvom rygeforbuddet bakkes op af både psykiatriforeningen og Region Sjælland, så agter Trine Petersen at fortsætte kampen.

- Det skulle måske være ligesom inde på Christiansborg, at man fik sådan en rygekabine, sådan en som politikerne har. Det skulle vi da også have, siger hun.