Prestigebyggeri får opmærksomhed fra hele verden

Både forskere og arkitekter har øjnene på Slagelse i disse måneder. Det nye psykiatrihospital har verdens mest avancerede lyssystem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Om 11 dage skal det hele stå klart. Lige nu går de og retter de sidste småting til, og selvom psykiatrihospitalet i Slagelse langt fra ser færdigt ud, så lover projektchef Henrik Bendix Olsen, at det hele er i top, når snoren til hospitalet bliver klippet d. 24. august.

1.2 milliarder har det nye psykiatrihospital kostet, men så er det til gengæld også ikke bare det største psykiatrihospital i Danmark, men noget af det mest teknisk avancerede i verden. Især forskere indenfor lysterapi er meget interesserede i projektet. Alt lys i bygningen helt ned på værelsesniveau bliver computerstyret, og det kan indstilles, så patienten får det mest optimale lys døgnet rundt. Derudover kan det have en stor effekt på personalets arbejdsforhold.

Lydterapi skal kunne dæmpe temperamentet, eller måske højne humøret hos patienterne. Og vinduesglassene er visse steder lavet, så ultraviolette stråler kan komme igennem glasset, og afhjælpe vitaminmangel for de patienter, der ikke bevæger sig udenfor i solen. Dertil kommer, at der for alle patienter er en have at gå ud i og at samtlige patienter kan åbne et vindue i deres værelse. Også patienterne på Sikringen, der kommer til at kunne åbne vinduet ud til et lukket gårdmiljø. Der vil altså ikke være mulighed for at hoppe ud eller få besøg ad vinduesvejen.

- Det har jo en meget stor effekt på folks velbefindende, at man kan åbne et vindue, og selv bestemme temperaturen på ens værelse, siger Henrik Bendix Olsen og fortsætter: I virkeligheden er det utroligt spændende, at alt hvad vi gør med hensyn til lys, luftighed, lyde, og farver har så stor en betydning for patienterens velbefindende. Det er faktisk meget mere spændende end alt andet, jeg har bygget, siger han i dag til TV Øst.

Hvis du selv vil se psykiatrihospitalet i Slagelse, har du chancen for at komme med på rundvisning d. 30. august, når hospitalet åbner dørene for offentligheden. De første patienter flytter ind i løbet af september.