Politifolk ransager hjem i Scandinavian Star-sagen

En dommer har givet politiet tilladelse til at lede efter dokumenter om færgebrand hos vidner i Korsør og Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Betjente er mandag eftermiddag rykket ud for at undersøge to private hjem i Slagelse og Korsør. De jagter beviser i sagen om katastrofebranden på færgen Scandinavian Star.

- Det er en stor overraskelse, siger Oluf Husted, der er formand for Scandinavian Stars Danske Støtteforening.

- Der er seks betjente her. De har taget min computer. De kigger på alt. Også på min mors kærestebreve fra 1940, siger Oluf Husted til Ritzau.

Indgrebene er mandag blevet tilladt af en dommer i Københavns Byret.

Her afhøres Mike Axdal, der er overlevende fra branden i 1990, af en anklager, der stiller spørgsmål på vegne af norsk politi. Målene for ransagningen er Mike Axdals og Oluf Husteds private hjem i henholdsvis Korsør og Slagelse.

Førstnævnte mistede sin far og bror ved branden på færgen. I alt omkom 158 mennesker. Lige siden har han ihærdigt forsøgt at klarlægge ejer- og forsikringsforhold ved færgen.

Angiveligt er han et vigtigt vidne, men over for myndighederne har han tilsyneladende nægtet at udlevere alt.

Ifølge Oluf Husted har han bedt om, hvad der svarer til seks ugers løn for at assistere efterforskerne i norsk politi.

Og dette udspil er tilsyneladende baggrunden for, at specialanklager Jakob Buch-Jepsen mandag formiddag i byretten har sagt, at Mike Axdal formentlig skjuler oplysninger for myndighederne.

Norsk politi er i tidsnød. Sager om mordbrand forældes efter 25 år. Fristen for en eventuel straffesag i forbindelse med branden på Scandinavian Star udløber i begyndelsen af april.

Til den norske avis Dagbladets reporter siger Mike Axdal, at han er chokeret over politiets aktion. Til stede ved retsmødet i Københavns Byret er to norske politifolk og en norsk politiadvokat. Desuden er også norske advokater, der repræsenterer de efterladte og overlevende, mødt op.

Angiveligt har Mike Axdal samlet 100.000 sider dokumenter om sagen.

 /ritzau/