Patienters madrester bliver til el og varme

På Slagelse Sygehus ryger madrester ikke længere ud i skraldespanden. I stedet bliver de omdannet til el og varme - til gavn for miljø, budget - og ansatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For 700.000 kroner kan man købe et biokværnsanlæg, der kan nedbryde madaffald til biomasse.

Det har de gjort i køkkenet på Slagelse Sygehus, og det er både ledelsen og de ansatte begejstrede for.

- Vi brugte rigtig mange penge på at komme af med vores madaffald, og så undersøgte vi muligheden for at gøre det på en anden måde, og derved spare penge på den post, fortæller Mogens Fonseca, som er driftschef i Region Sjælland og ansvarlig for blandt andre køkkenerne på Slagelse og Næstved Sygehuse.

Madaffald bliver til el og varme

Det meste madaffald bliver nu lavet om til biomasse takket være den nye kværn. Den bliver så solgt til Hashøj Biogas i Dalmose syd for Slagelse. Her udvinder de methangas fra affaldet.

Gassen ryger så videre til et kraftvarmeværk, som omdanner det til el og varme.

- Før i tiden betalte vi for at få fjernet affald en gang om ugen, nu sælger vi faktisk den masse, vi laver og derved får vi jo penge for affaldet, fortæller Mogens Fonseca.

Kværnen skåner kroppen

De ansatte er også glade for den nye kværn.

- Vi er jo ikke trætte, når vi kommer hjem. Før var det jo nogle store, grønne containere vi skulle køre ud i affaldsrummet og så tømme det derfra. Ej, der er det her meget bedre, jo, fortæller Henrik Bach, som er medhjælper i køkkenet.

- Vi skal ikke løfte så meget mere, og vi skal heller ikke vride så meget mere i kroppen. Vi kan lige gå hen og vende bøtterne og putte indholdet direkte ned i kværnen, fortæller Charlotte Hansen, som er ernæringsassistent i køkkenet.

Masser af madrester

  • Køkkenet på Slagelse Sygehus får også madaffald fra Næstved Sygehus. På månedsbasis resulterer det i alt i 8 ton kværnet affald.
  • Ledere fra Region Sjælland overvejer at købe samme biokværnssystem til Holbæk Sygehus.