Patienter skal ikke møde op - videokonsultationer udbredes til flere sygehuse

En sygeplejerske på Holbæk Sygehus fik en god idé til videokommunikation med patienter på akuttelefonen. Nu breder den sig til alle skadestuer i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Er der noget at se på hånden eller armen eller noget, spørger behandlersygeplejerske Kristina Sepstrup den borger, der har ringet ind på akuttelefonen.

Hendes job er at finde ud af, hvad patienten fejler, og om vedkommende skal ind og tilses på skadestuen på et af regionens sygehuse. Det er dog ikke altid helt let at finde ud af, hvor alvorlig skaden er over telefonen.

quote Det kræver lidt teknisk snilde, men det er en god hjælp for os

Kristina Sepstrup, behandlersygeplejerske, Slagelse Akutafdeling

- Det kan være rigtig svært for vores borgere at forklare, hvordan skaden ser ud, og det kan egentlig også være svært for vores behandlersygeplejersker at få spurgt ind til essensen af skaden, siger Anja Alexandersen, som er afdelingssygeplejerske på Slagelse Akutafdeling.

Men de sidste par måneder har behandlersygeplejerskerne på akuttelefonen på Næstved og Slagelse Sygehuse benyttet sig af et nyt værktøj, der gør det muligt at have videokonsultationer med borgerne via kameraet på vedkommendes mobiltelefon.

- Det kræver lidt teknisk snilde, men det er en god hjælp for os, siger Kristina Sepstrup.

Det er især sårskader, der kan være gode at se i en videokonsultation, fortæller Anja Alexandersen, som er afdelingssygeplejerske på Slagelse Akutafdeling.
Det er især sårskader, der kan være gode at se i en videokonsultation, fortæller Anja Alexandersen, som er afdelingssygeplejerske på Slagelse Akutafdeling. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

En flænge i fingeren og en blå tå

Mens TV2 ØST er på besøg på akutafdelingen på Slagelse Sygehus har Kristina Sepstrup videokonsultation med to borgere - en, der har skåret sig i fingeren med en vinkelsliber og en mor, hvis datter har banket foden ind i en dørkarm. Både håndværkeren og den 6-årige pige får at vide, at de skal en tur på skadestuen.

- Nogle gange kan vi lade folk blive hjemme. Så kan man sige: Det her kan du godt håndtere derhjemme, og så informerer vi om infektionstegn og så videre, og andre gange kan man sige: Det her, det skal vi bestemt se inde på vores skadestue, siger Kristina Sepstrup.

Kristina Sepstrup og hendes kolleger på akuttelefonen på Slagelse og Næstved sygehuse er begyndt at bruge videokonsultationer til at afklare, om en borger skal en tur på skadestuen.
Kristina Sepstrup og hendes kolleger på akuttelefonen på Slagelse og Næstved sygehuse er begyndt at bruge videokonsultationer til at afklare, om en borger skal en tur på skadestuen. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Det var en sygeplejerske på akutafdelingen på Holbæk Sygehus, der fik idéen med at få indført videokonsultationer på akuttelefonen. Her gik man i gang med et forsøg i 2020, som har vist sig at være en succes, så nu skal metoden udbredes til de andre skadestuer i Region Sjælland.

Læs også
Ny metode på Holbæk Sygehus – nu kan du ringe til Akuttelefonen med video
Læs også
Ny metode på Holbæk Sygehus – nu kan du ringe til Akuttelefonen med video

Dengang anslog Holbæk Sygehus, at videokonsultation kunne erstatte hvert syvende besøg på skadestuen. Så langt vil afdelingssygeplejersken på akutafdelingen på Slagelse Sygehus ikke gå.

- Vi håber selvfølgelig på, at det kan gøre, at vi får nogle færre besøg, men vi oplever faktisk også, at vi bliver overraskede over at se skaden og inviterer så patienten ind på skadestuen, så hvor mange vi kan forebygge, det er simpelthen for tidligt at sige endnu, siger Anja Alexandersen.

Sår gør sig godt på video

Det er især ved sårskader, at videokonsultation giver mening, vurderer de på akutafdelingen på Slagelse Sygehus.

- Du kan se dybden af såret, du kan se, om det gaber og kan vurdere, om borgeren kan vaske såret derhjemme og sætte et plaster på, eller om borgeren skal på skadestuen og have syet sit sår, eller have sat en sommerfugl på, eller hvad det handler om, siger afdelingssygeplejerske, Anja Alexandersen.

Hun synes primært, der er fordele ved den nye kommunikationsform på akuttelefonen.

- Hvis der er en lille ulempe, så kunne det jo være, at vores opkaldstid bliver lidt forlænget. Samtalerne tager naturligvis lidt længere tid, og så er alle vores borgere ikke lige tekniske, så det kræver også noget pædagogisk af vores behandlersygeplejersker, at de kan forklare borgerne, hvordan de skal få vendt kameraet rigtigt.

Nyhedsoverblik