Pårørende: Fejl at ansætte psykiater

I den her uge valgte Region Sjælland at fyre en omdiskuteret psykiater fra Slagelse. Men ifølge de pårørende burde han aldrig været blevet ansat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ansættelsen af psykiateren i Region Sjælland burde ifølge lokalformanden for Bedre Psykiatri i Slagelse aldrig have fundet sted.  

- Jeg blev chokeret, da jeg opdagede, at man havde ansat en læge fra Glostrup, som var blevet afskediget, fordi han have overmedicineret, siger Hanne Møller fra Bedre Psykiatri.

Vi har et system, som lader for mange læger slippe igennem simpelthen bare, fordi de er læger. Hvis det var en tømrer, der var ansat et sted og virkelig lavede mange fejl, så fik man vel ikke et job tænker jeg, siger Hanne Møller fra Bedre Psykiatri.

Overmedicinering skete igen. Denne gang i Slagelse. Tilsynet for patientsikkerhed har konkluderet, at patienterne på det lukkede afsnit i Slagelse er blevet behandlet med medicin i mængder og kombinationer, som har udsat dem for unødig og i visse tilfælde alvorlig fare.

- Myndighederne burde være trådt til meget før, så han ikke havde mulighed for at praktisere som psykiater og derved ikke havde mulighed for at søge en ny stilling, fortsætter Hanne Møller fra foreningen for pårørende til psykisk syge.

Sagens forløb

Sagen startede i 2012. Psykiateren bliver sendt hjem fra sit job som klinikchef på psykiatrisk center i Glostrup på grund af omfattende overmedicinering. Samme år modtager han alvorlig kritik af behandling af retspsykiatriske patienter i Sverige

I 2013 fyrer Region Hovedstaden psykiateren og Sundhedsstyrelsen fratager ham retten til at bestride ledende stillinger.

I 2014 ansætter Region Sjælland ham som overlæge i Slagelse under Skærpet tilsyn af den ledende overlæge

I 2015 begynder Sundhedsstyrelsen -  efter et tip - at kigge på medicineringen i Slagelse, og i februar 2016 fratager de ham retten til at arbejde som psykiater. Og den ledende overlæge, der skulle have holdt skærpet tilsyn med psykiateren, kommer selv under skærpet tilsyn.

Tilsyn fejlede

Et forløb der nu får sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti. Liselott Blixt, til at gå ind i sagen.

- Det her er i hvert fald en sag, der skal graves lidt mere i, så vi kan finde ud af, hvor fejlen ligger og forhindre at sådan noget sker en anden gang. Vi skal være hurtigere til netop at kunne tage en autorisation, og vi skal være hurtigere til at skride ind, men det nytter jo ikke noget, hvis reglerne ikke bliver overholdt, siger Lieselott Blixt, folketingsmedlem og sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

Region Sjælland mener, at ansættelsen af psykiateren var korrekt, men at supervisionen af ham ikke har været god nok.

- På det tidspunkt hvor vi ansætter ham, efter at have talt med Sundhedsstyrelsen, er der ikke noget på ham, der gør, at man ikke kan bruge ham som overlæge i psykiatrien. Vi kendte til hans forhistorie men var overbeviste om, at hvis han fik supervision, så kunne han leve op til det. Men der er altså eksempler på, at der desværre er blevet begået nogle fejl, hvor man ikke har overholdt de kliniske retningslinjer, siger Søren Bredkjær vicedirektør i Psykiatrien Region Sjælland