Nyt kommunalt tiltag skal skyde danskernes humør i vejret

Seks kommuner gik onsdag i gang med et toårigt forsøg, der skal styrke danskernes mentale sundhed – heriblandt Slagelse Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En tur i strikkeklubben, en omgang fodbold med vennerne eller en middag med naboen.

Det er nogle af eksemplerne på aktiviteter, som danskere ifølge et nyt forskningsprojekt i endnu højere grad skal til at dyrke. For at komme et stigende antal depressioner til livs, skal humøret nemlig skydes i vejret hos de danske borgere.

Og det skal ske ved hjælp af et australsk tiltag ved navn ABC for mental sundhed.

Fokus på at aktivere

Tiltaget skydes onsdag i gang i seks af landets kommuner – blandt andet i Slagelse - og formålet bliver at sætte fokus på at aktivere de borgere, der "har det okay, men ikke stortrives", siger Vibeke Koushede, der er projektleder og seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed.

- Herhjemme har vi haft meget fokus på stress og depression. Vi har kigget meget på behandling og forebyggelse. Man har tænkt, at hvis man ikke har det dårligt, så har man det godt, siger Vibeke Koushede og uddyber:

- Sagen er bare den, at udenlandske undersøgelser peger på, at størstedelen af en befolkning har det okay. De har moderat mental sundhed. Men de, der har det okay, har tre gange så stor risiko for at udvikle depression sammenlignet med dem, der stortrives.

Stort samarbejde

Det er kommunerne Gribskov, Odense, Aalborg, Slagelse, Læsø og Frederiksberg, der bliver en del af den toårige forsøgsperiode.

I alt otte organisationer - eksempelvis Det Danske Spejderkorps, DGI Storkøbenhavn og Røde Kors Hovedstaden - er også tilknyttet forskningsprojektet.

/ritzau/