¨

Ny kritik af politiet i Emilie Meng-sagen - mangler overvågningsvideo fra mulige flugtveje

03:39

17-årige Emilie Meng fra Korsør forsvandt efter en bytur i juli 2016 og fundet dræbt i en sø nær Borup den 24. december samme år. Hendes gerningsmand er stadig på fri fod. Video: Privatfoto / TV 2

Vigtigt bevismateriale kan være overset i sagen om Emilie Meng. Det viser en ny dokumentar fra DR, der har undersøgt politiets arbejde.

Det bliver sået tvivl om politiets efterforskning i sagen om Emilie Meng i en ny DR-dokumentar. 

I dokumentaren kommer det blandt andet frem, at politiet ikke har indhentet overvågningsmateriale fra to udfaldsveje fra Korsør. 

Det skriver DR.

17-årige Emilie Meng fra Korsør forsvandt efter en bytur i juli 2016 og fundet dræbt i en sø nær Borup den 24. december samme år. Hendes gerningsmand er stadig på fri fod.

Tidligere i forløbet har politiet været ude med en efterlysning af en hvid kassevogn. Den har flere vidner uafhængigt af hinanden set i området omkring Korsør Station.

Man indhenter videomateriale så hurtigt som muligt i ethvert område, som kan være relevant for sagen

Bent Isager-Nielsen, tidligere politichef og drabschef for Rejseholdet

En gennemgang af overvågningskameraer i området foretaget af journalisterne bag dokumentarprogrammerne finder to steder, hvor der findes videoovervågning og mulighed for at tjekke, om der skulle have været en hvid kassevogn på nogen af de to veje, der fører fra Korsør til Borup.

I dokumentaren kører journalisterne en tur på de to veje og finder et kamera på hver af dem, som filmer direkte ud på vejen. Det er vurderingen, at et af de kameraer ville kunne have filmet gerningsmanden i sit køretøj, hvis han er kommet den vej.

Men de kameraer har politiet ifølge DR aldrig undersøgt.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har ikke ønsket at udtale sig om oplysninger fra et program, de ikke har set. Derfor kan politiet ikke svare på, hvorfor de ikke har undersøgt de pågældende kameraer.

- Helt banalt at indhente videomateriale

Netop brug af overvågningsmateriale er helt almindelig politividen, lyder det fra tidligere politichef og drabschef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen.

Han vil ikke udtale sig konkret om Emilie Meng-sagen, men han siger generelt i DR-dokumentaren:

- Gerningsmanden og offeret er ikke dumpet ned fra himlen. Nogen har set de mennesker og det her køretøj. I dag vil du sende signal om din færden (...) fordi vi bliver fotograferet alle mulige steder - hvor vi tanker benzin, kører over broer

Ifølge Bent Isager-Nielsen har politiet i dag indrettet sin efterforskning efter at bruge den slags teknologiske spor massivt.

- Man indhenter videomateriale så hurtigt som muligt i ethvert område, som kan være relevant for sagen. Det er helt banalt, vil jeg næsten sige. Tænk, hvis man havde optagelser af gerningsmanden, hans bil eller af offeret, så er det jo helt indlysende noget, der er relevant, siger han.

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi har ikke ønsket at lade sig interviewe til dokumentaren. Politiet erkender i et skriftligt svar til DR, at visse efterforskningsskridt ikke blev taget i opstartsfasen, fordi man vurderede, at Emilie Meng var løbet hjemmefra.

- Af hensyn til efterforskningen vil politiet ikke svare på, hvor og hvornår der er indhentet video-overvågning, oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Drab på Emilie Meng førte til opdagelse af telefejl

For nylig kom det frem, at der i sagen om Emilie Meng manglede teledata, og derfor slog efterforskere alarm i november 2018.

I november 2018 foretog teleteknikere en ekstraordinær gennemgang af sagen om drabet på den 17-årige Emilie Meng fra Korsør.

Konkret kan det betyde, at mistænkte har fået lov at gå på det forkerte grundlag

Mai-Britt Storm Thygesen, familiens bistandsadvokat

De konstaterede store mangler i det materiale om potentielle gerningsmænds aktivitet i telenettet, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde modtaget fra Rigspolitiet. Det oplyser centrale kilder i blandt andet politiet ifølge Politiken.

Omkring det mulige gerningstidspunkt havde politiet i et såkaldt mastesag indhentet data om aktive telefoner i området. Men de tekniske eksperter opdagede nu, at der var over en times hul i datamaterialet.

Rigspolitiet har ingen kommentarer, skriver Politiken.

Bistandsadvokat: Afgørende betydning for efterforskning

Den efterladte families bistandsadvokat mener, at det kan have haft afgørende betydning for efterforskningen.

- Fejlen kommer jo frem tre år efter, efterforskningen faktisk startede, og i de tre år har der været en masse mistænkte og en masse spor igennem politiet. Det er klart, at politiet naturligt vil holde alle de her oplysninger op imod teleoplysninger. Hvis de har været mangelfulde - og markant mangelfulde, som de er i den her sag - så kan det have givet et ret stort problem. Konkret kan det betyde, at mistænkte har fået lov at gå på det forkerte grundlag, siger bistandsadvokat Mai-Britt Storm Thygesen.

Hvis gerningsmanden har gået rundt der med en tændt mobiltelefon, så er det kun et spørgsmål om tid, før han bliver fundet

Torben Rune, teleanaytiker

Emilie Meng blev fundet i et øde område i en sø ved Regnemarks Bakke tæt ved grusvejen, som går ud til Vestre Ringvej lige nord for Vestmotorvejen ved Borup. Hun blev fundet juleaftensdag 2016 - et halvt år efter hendes forsvinden.

Ifølge teleanaytiker Torben Rune har politiet i Emilie Meng-sagen mulighed for at grave endnu dybere i datamaterialet fra findestedet.

- Findestedet for Emilie Meng er specielt, fordi der er meget dårlig mobildækning, og hvis gerningsmanden har gået rundt der med en tændt telefon, vil den afsløre nogle specielle skift mellem de master, der dækker det her område. Et skift, som kun vil forekomme ganske få steder i nærheden af det her område. Så hvis gerningsmanden har gået rundt der med en tændt mobiltelefon, så er det kun et spørgsmål om tid, før han bliver fundet. Så kan han ligeså godt anmelde sig selv allerede nu.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App