¨

Teleanalytiker: Dårlig mobildækning kan være med til at afsløre Emilie Mengs morder

03:39

Emilie Meng forsvandt tidligt om morgenen den 10. juli 2016. Hun blev fundet juleaftensdag, et halvt år senere, i en sø ved Regnemarks Bakke nær Borup. Video: Privatfoto / TV 2

Ifølge en teleanalytiker kan manglende teledata genskabes og den dårlige mobildækning ved Regnemarks Bakke vil kunne afsløre Emilie Mengs morder.

Det var knivdrabet på Louise Borglit og drabet på Emilie Meng, der førte til, at teleteknikere opdagede store fejl i politiets datamateriale.

Det skriver Politiken mandag.

- Det er en katastrofe for retssystemet. Det mener jeg, at det er. Det kan simpelthen ikke siges anderledes, siger Mai-Britt Storm Thygesen, der er bistandsadvokat for Emilie Mengs mor og stedfar.

I november måned sidste år slog efterforskere alarm: Der manglede teledata i sagen om drabet på Emilie Meng.

- Der var et eller andet ulogisk i, at man ikke kunne komme videre, når man havde indhentet så bredt et billede af teleoplysninger, som man havde. Det fik vi i hvert fald oplyst. Det forekom mig fuldstændig usandsynligt, at gerningsmanden ikke skulle have en mobiltelefon på sig.

Fejl kan have haft afgørende betydning

Det var et hold af eksperter, som var sat til at gennemgå drabssagen fra Korsør endnu engang, der konstaterede fejlen i brugen af teledata. De opdagede, at der var store mangler i materialet om potentielle gerningsmænds teleaktivitet.

Konkret kan det betyde, at mistænkte har fået lov at gå på det forkerte grundlag

Mai-Britt Storm Thygesen, bistandsadvokat for Emilie Mengs mor og stedfar

Centrale kilder i blandt andet politiet oplyser til Politiken, at "omkring det mulige gerningstidspunkt havde politiet i et såkaldt mastesug indhentet data om aktive telefoner i området, men de tekniske eksperter opdagede nu, at der var over en times hul i datamaterialet".

Den efterladte families bistandsadvokat mener, at det kan have haft afgørende betydning for efterforskningen.

- Fejlen kommer jo frem tre år efter, efterforskningen faktisk startede, og i de tre år har der været en masse mistænkte og en masse spor igennem politiet. Det er klart, at politiet naturligt vil holde alle de her oplysninger op imod teleoplysninger. Hvis de har været mangelfulde - og markant mangelfulde, som de er i den her sag - så kan det have givet et ret stort problem. Konkret kan det betyde, at mistænkte har fået lov at gå på det forkerte grundlag, siger bistandsadvokat Mai-Britt Storm Thygesen.

Man kan genskabe telemateriale ud fra rådata

Politiet blev opmærksom på, at et utal af andre sager er ramt af lignende teledatafejl. I dag er al brug af teledata som bevis for domfældelse og varetægtsfængsling stoppet midlertidigt.

Jeg vil antage, at man har rådata liggende - ikke alene i Emilie Meng-sagen men i alle sager, der er berørte af det her

Torben Rune, teleanalytiker

Flere tusinde sager, inklusive drabssagen fra Korsør om Emilie Meng, skal nu analyseres på ny. Men ifølge teleanalytiker Torben Rune kan det med stor sandsynlighed lade sig gøre at genskabe materialet.

- For det er et bevismateriale, der er fremstillet af noget rådata fra teleselskaberne. Det svarer til, at man smider det originale fingeraftryk væk i en retssag og kun bruger et fotografi af det. Jeg vil antage, at man har rådata liggende - ikke alene i Emilie Meng-sagen, men i alle sager, der er berørte af det her, siger Torben Rune.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Christiansen

Specielt område med dårlig mobildækning kan afsløre morder

Emilie Meng blev fundet i et øde område i en sø ved Regnemarks Bakke tæt ved grusvejen, som går ud til Vestre Ringvej lige nord for Vestmotorvejen ved Borup. Hun blev fundet juleaftensdag 2016 - et halvt år efter hendes forsvinden.

Ifølge teleanalytiker Torben Rune kan manglene datamateriale genskabes ud fra rådata.

Ifølge teleanaytikeren har politiet i Emilie Meng-sagen mulighed for at grave endnu dybere i datamaterialet fra findestedet.

Hvis gerningsmanden har gået rundt med en tændt telefon, vil den afsløre nogle specielle skift mellem de master, der dækker det her område

Torben Rune, teleanalytiker

- Findestedet for Emilie Meng er specielt, fordi der er meget dårlig mobildækning, og hvis gerningsmanden har gået rundt der med en tændt telefon, vil den afsløre nogle specielle skift mellem de master, der dækker det her område. Et skift, som kun vil forekomme ganske få steder i nærheden af det her område. Så hvis gerningsmanden har gået rundt der med en tændt mobiltelefon, så er det kun et spørgsmål om tid, før han bliver fundet. Så kan han ligeså godt anmelde sig selv allerede nu.

Kan grave mere frem, end man ved i dag

Ifølge teleanalytikeren har politiet mulighed for at grave sig dybere ned i datamaterialet, end de har gjort indtil nu.

- Man har lavet de udtræk fra teleselskaberne i den her sag, som man normalt gør. Det, der kan være specielt i den her sag, kan være, at man måske ikke er gået så dybt ind i den tekniske analyse af, hvad logfilerne rent faktisk viser. Hvis man gør det, tror jeg, man kan grave mere frem, end det man ved i dag, siger Torben Rune.

- Det, der kræves for, at man kan gå dybt ned i det her, er, at man laver nogle meget specielle analyser og målinger. Man skal ud på findestedet, man skal rundt i det landskab, hvor det er foregået og måle, hvordan tingene ser ud.

Både familien og advokaten håber, at en ny gennemgang af sagen vil give nye resultater.

- Med det fulde billede og med alle de oplysninger, der er, og med den særlige efterforskning, der har været, så er der da en mulighed for, at man kan få sammenholdt nogle ting og nogle oplysninger, som gør, at man forhåbentlig finder gerningsmanden, siger familiens bistandsadvokat Mai-Britt Storm Thygesen.

TV2 ØST har været i kontakt med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. De har af efterforskningsmæssige hensyn ikke nogen kommentarer i kritkken.

VIDEO: Et hold af eksperter skulle se på Emilie Meng-sagen i håbet om at kunne fælde Emilie Mengs drabsmand. Det skete efter pres fra Emilie Mengs familie.

08:07

Foto: Mikkel Rise - TV ØST

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App