Ny behandling mod depression: - Jeg håber, at jeg bliver mere stabil

Depression er en af de mest udbredte psykiske sygdomme, men en ny behandling er nu taget i brug i Slagelse for de patienter, som ellers ikke har haft gavn af andre behandlinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rikke Arngod Nielsen sætter sig godt til rette i stolen. I nakken har hun en pude, og på hovedet har hun en hvid hætte. Hun har i mange år lidt af depression.

- De har forsøgt at behandle min depression i nogle år efterhånden, hvor der ikke er noget, som har haft en langtidseffekt, sådan lyder det fra Rikke Arngod Nielsen fra Asnæs.

Rikke Arngod Nielsen har i mange år lidt af depression.
Rikke Arngod Nielsen har i mange år lidt af depression. Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

Hun har prøvet at få det bedre ved hjælp af medicin og ECT behandling, hvor hun skulle i narkose og få et såkaldt elektrochok.

- Det her er meget mere skånsomt. Der er ikke nogle hukommelsesproblemer, som jeg døjede med. Og man slipper for narkosen, forklarer hun.

Hun sidder klar til at få et magnetfelt på hovedet, som skal sende impulser ind i hjernen.

Behandlingen hedder TMS - det er en forkortelse for Transkraniel Magnetisk Stimulation. Det er en ny behandlingsform mod depression i Psykiatrien Vest i Slagelse. En TMS-behandling varer 19 minutter, og et behandlingsforløb kræver en behandling hver dag i 60 dage. Lige nu har Psykiatrien Vest i Slagelse fire patienter igennem om dagen.

God effekt

Tilbuddet gælder hovedsageligt patienter, hvor andre behandlingsmetoder mod depression ikke har virket. 2 ud af 3 patienter mærker en effekt af behandlingen, og hos nogle forsvinder depressionen helt:

- Det, der er ret unikt ved den her behandlingsform, er, at effekten sætter hurtigt ind, og at det i hver tredje tilfælde viser sig, at depressionen er behandlet, forklarer Ida Emilie Baunsgaard Koll, der er sygeplejerske på TMS-afdelingen i Slagelse.

Depression

Depression er en af de mest udbredte psykiske sygdomme. Et dansk studie fra 2020 viser, at ti procent af den voksne danske befolkning anslås at have en depression11a. Der er tale om mellem 300.000-375.000 voksne danskere her og nu. Hertil må yderligere påregnes et mørketal, for der er sandsynligvis en stor underrapportering af især milde depressioner, som ikke er blevet fanget i den gældende undersøgelse.

I løbet af livet får 17-18 procent af danskerne en depression. Det svarer til knap hver femte dansker. Men mange, som har en depression, søger ikke hjælp hos deres læge og kommer derfor ikke i behandling11b.  

Dobbelt så mange kvinder som mænd får en depression. Svær depression er imidlertid lige udbredt blandt de to køn.

Kilde: psykiatrifonden.dk

TMS-behandlingsformen er ikke ny i Danmark. De startede med det I Region Midtjylland, hvor de har gode erfaringer. Behandlingen er også på vej på de psykiatriske sygehuse i Roskilde og Vordingborg.

Rikke Arngod Nielsen håber, at behandlingen kan give hende en bedre hverdag:

- Jeg håber at blive mere stabil, end jeg er nu. Og har været længe, siger hun og uddyber:

- Jeg har ikke bare en depression, jeg har det, de kalder, blandingstilstand, hvor mit humør svinger flere gange i løbet af dagen. Kunne jeg blive fri for det og have en mere stabil hverdag, så ville det være en alletiders gevinst, slår hun fast.

På klinikken i Slagelse håber de, at de hurtigt kan nå op og behandle ti patienter om dagen.

Knap hver tiende dansker tager antidepressiv medicin
Læs også
Knap hver tiende dansker indløste recept på antidepressiv medicin
Knap hver tiende dansker tager antidepressiv medicin
Læs også
Knap hver tiende dansker indløste recept på antidepressiv medicin

 


Nyhedsoverblik