Ny aflivningsstrategi: Smittede kalkuner bliver gasset ihjel

En kalkunfarm nær Skælskør er ramt af fugleinfluenza og skal slås ned ved gasning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I weekenden forsøgte myndighederne at bremse smitten på en kalkunfarm i Lundby øst for Skælskør ved at slå en af farmens huse, med 4.000 kalkuner, ned. 

Men det var ikke nok til at stoppe udbruddet af den smitsomme fugleinfluenza H5N8. Derfor er Fødevarestyrelsen igen at finde på den vestsjællandske kalkunfarm onsdag.

quote Der er også dyrevelfærdsovervejelser i det her

Lasse Holm, souschef i Fødevarestyrelsen

- Vi havde håbet, at smitten kun var kommet ind i en stald – men fordi den er så usandsynlig smitsom, så gælder det om, at jo før vi kan få dem aflivet, jo større er chancen for, at der ikke kommer mere smitte, siger Birgit Henriksen, der er veterinærchef i Fødevarestyrelsen. 

Resten af farmens besætning skal aflives i dag, cirka 35.000 kalkuner i alt.

- Det her er en af de store aktioner antalsmæssigt, siger Lasse Holm, souschef, Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er Fødevarestyrelsen, der står for aflivningerne.
Det er Fødevarestyrelsen, der står for aflivningerne. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Skal gasses ihjel

Det er Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen, der står bag aflivningerne, og siden i lørdags, hvor én af farmens haller blev slået ned, har myndighederne skiftet aflivningsstrategi, så de ikke skal håndtere levende kalkuner.

- I lørdags tog vi kalkunerne, mens de var levende, og smed dem i en såkaldt aflivningscontainer. I dag er der et tysk firma på opgaven, som gasser kalkunerne med Co2, inden vi går ind i staldene og henter dem ud, fortæller Mike Foxvig, sektionschef, Beredskabsstyrelsen Sjælland.

Ifølge Fødevarestyrelsen er gasning den mest dyrevenlige metode i dette tilfælde.

- De smitter hinanden fra hus til hus, og de bliver meget syge og lider af det, så der er også dyrevelfærdsovervejelser i det, så når vi kan se, at det ikke kun begrænser sig til et hus, så må vi aflive dem alle, siger Lasse Holm, souschef i Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Gasning er ifølge Souschefen den mest dyrevenlige metode.
Gasning er ifølge Souschefen den mest dyrevenlige metode. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Først mink, så fugle

Mens Fødevarestyrelsen har det overordnede ansvar for at håndtere fuglene, yder Beredskabsstyrelsen logistisk assistance. Det omfatter blandt andet rengøring af materiel og personale.

- Medarbejderne bliver sprøjtet med desinficerende midler, og bagefter får de mulighed for at tage et bad, fortæller Mike Foxvig.

En af dem, der er på aflivningsopgaven, er Nathalie Willock, der er værnepligtig i Beredskabsstyrelsen. 

- Min opgave er i logistikafdelingen herude. Vi står for at udlevere beskyttelsesudstyr til både Fødevarestyrelsen og vores mandskab.

I efteråret var hun med til at slå minkbesætningerne ned. Nu gælder det så masseaflivning af kalkuner.

- Man kommer ud og ser erhvervslivet, og man ser også de steder, hvor det kan gå galt, så jeg synes, det er spændende at komme ud og se, hvor der er brug for hjælp fra Beredskabstyrelsen, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nathalie Willock var også med, da landets mink blev aflivet i efteråret 2020
Nathalie Willock var også med, da landets mink blev aflivet i efteråret 2020 Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Holder øje med smitten

Fødevarestyrelsen har som følge af de seneste smittetilfælde hos kalkunproducenten i Skælskør skærpet indsatsen.

- Vi har intensiveret vores overvågning markant på kalkunbesætninger, der tilhører samme firma. Fordi der – om så at sige – er et godt samarbejde imellem de forskellige CHR-numre, de har. På den baggrund har vi valgt at tage prøver af fem selvdøde kalkuner per stald per besætning bare for at være helt sikre på, at der ikke er kommet smitte ind til besætningen, siger Birgit Hendriksen.

I sidste uge blev 750 fasaner aflivet efter fund af fugleinfluenza på en fasanfarm øst for Ringsted, og samlet set er der gjort 22 fund af fugleinfluenza fra døde fugle her i regionen siden oktober 2020.

- Vi synes, situationen er meget alvorlig, for det er åbenbart en meget aggressiv stamme, vi har gang i. Den er meget potent og god til at give stor sygdom og massive dødsfald, forklarer Birgit Hendriksen.


Nyhedsoverblik