Nedskæringer rammer de små øer hårdt

De små virksomheder på småøerne vil blive ramt hårdt af regeringens nedskæringer på LAG-midlerne, mener formand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Næste år fjerner regeringen 31 millioner kroner af de såkaldte LAG-midler, og det kommer til at ramme de små øer hårdt. Det skriver DR Sjælland.

LAG står for LokaleAktionsGrupper, og midlerne støtter hvert år erhvervs- og kulturprojekter i landdistrikterne. Sidste år fik landdistriktprojekterne 94,2 millioner kroner, mens de i 2017 må nøjes med 63 millioner kroner.

Det kommer til at gå udover småøerne, siger formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Vinter fra Omø, til DR Sjælland:  

- Jeg er ret sikker på, at det får konsekvenser for småøerne, hvor virksomhederne er så små, at de ikke passer ind i de andre tilbud, der er fra for eksempel regioner eller vækstministeriet.

Pengene bliver omprioriteret  

Det er nemlig netop de små virksomheder, der har gavn af LAG-tilskuddet. På Omø har et tangprojekt for eksempel fået støtte, mens det på Agersø er købmanden, der har fået del i LAG-midlerne.

Ifølge Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen skyldes nedskæringerne, at regeringen har valgt at omprioritere nogle af midlerne.

- Vi giver stadigvæk LAG-tilskud, men vi giver nu landbruget bedre udviklingsmuligheder, så vi bedre kan bevare landbruget og arbejdspladser i vores landdistrikter, siger han til DR Sjælland.

Men den prioritering er Dorthe Vinther ikke tilfreds med:

- Det er selvfølgelig fint nok, at landbruget får bedre betingelser for at overleve, men der hvor man skulle generere beskæftigelse, i virksomheder indenfor andet erhverv og turismen, der kommer pengene til at mangle.