Naboer frygter DONG-udvidelse

Stigsnæsværket ved Skælskør, der ejes af DONG Energy, skal udvides.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er værkets udskibningshavn, der skal laves større. Samtidig skal de også kunne opbevare mere kul. I dag kan Stigsnæsværket lagre 500.000 tons kul, men i fremtiden skal de have plads fem gange så meget. Naboerne til kulbunkerne oplever allerede i dag, at der kommer sort støv fra kullet, men nu frygter én af dem, at det bliver endnu værre.

- Det er klart, at når man udvider og håndterer endnu mere kul, og det kommer til at ligge på et endnu større område, så er chancen for, at vi får støv meget større, siger Peter Justesen, der bor lige ved siden af værket.

Når vinden blæser fra Stigsnæsværket mod Peter Justesens grund, bliver hans have og hus dækket af et tyndt lag kulstøv, og nu frygter han altså, at støvet kommer oftere.

Det nye kullager bliver 900 meter langt, 265 meter bredt og 22 meter højt. Hos DONG Energy lover de dog, at de vil gøre mere for naboerne, så de ikke bliver plaget af støvet.

- Vi vil holde bunkerne fugtige ved at vande dem, og vi vil holde overfladen lukket ved at forsegle dem. Vi arbejder på at blive bedre med nye teknikker og midler. Naboerne skal forvente, at det bliver bedre.

Det forventer Peter Justesen dog ikke. Han forventer derimod, at der i fremtiden kommer endnu mere kulstøv.

- Man ved jo ikke, hvad der sker, om det bliver værre, eller det bliver bedre. Det kan vi jo først se den dag, kulbunken ligger der. Og så er det jo ligesom for sent, siger Peter Justesen.