Mor til fem: - Jeg har ikke råd til vinterferie

Gitte Fabricius Hansen er mor til fem og på kontanthjælp, men på trods af at pengene er små, så forsøger hun alligevel at give sine børn oplevelser i vinterferien.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vinterferien er på vej, og tusindvis af familier valfarter på skiferie, til Lalandia eller i sommerhus.

Men for mange tusinde børnefamilier er økonomien så stram, at de ikke har råd til at give deres børn en ferieoplevelse, der koster penge.

En af dem er Gitte Fabricius Hansen fra Rude ved Skælskør. Hun er mor til fem børn - og på overførselsindkomst. 

Når alle de faste regninger er betalt, har hun ikke nok til både at sørge for mad og tøj - og også betale for at børnene kan få en oplevelse i vinterferien.

Finder gratis tilbud

Derfor bruger hun tid på at finde gratis oplevelser i lokalområdet, så familien kan komme afsted og få et afbræk fra hverdagen.

- Jeg finder steder eller gratis tilbud, som vi kan tage hen til. Det er primært forskellige legepladser, men det kan også være ture i skoven, cykelture - eller kælkebakken, hvis der er sne.

- I ferierne er der også nogle gange gratis tilbud til børnene - eksempelvis i VestsjællandsCentret i Slagelse. Men jeg har ikke bil, så enten får jeg min familie til at køre os - eller også tager vi det offentlige, siger Gitte Fabricius Hansen.

- Den her legeplads, kan vi godt lide at komme på - men den ligger cirka 15 kilometer fra vores hjem, siger Gitte Fabricius Hansen. Her sammen med døtrene Laura (tv) og Anastasia (th).
- Den her legeplads, kan vi godt lide at komme på - men den ligger cirka 15 kilometer fra vores hjem, siger Gitte Fabricius Hansen. Her sammen med døtrene Laura (tv) og Anastasia (th). Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Hun finder inspiration til oplevelser i Facebook-grupper - men hendes familie er også gode til at gøre hende opmærksom på, hvis der sker noget for børn, som er gratis.

Bliver lidt ked af det

Gitte Fabricius Hansen har en hjertesygdom, der betyder, at hun skal have medicin. Men medicinen ødelægger hendes tænder, der langsomt rådner.

- Jeg må bare se ud, som jeg gør, for der er ingen hjælp at hente i forhold til at få lavet mine tænder. Alting stiger, og en kontanthjælp slår slet ikke til, når regningerne er betalt.

- Jeg bor billigt og har ikke bil. Jeg finder madopskrifter, der er billige i råvarer og laver store portioner til flere dage af gangen, så vi får mad på bordet hver dag, siger hun og fortsætter:

- Det vigtigste er mine børn. Men det gør mig da ked af det, at jeg ikke kan give mine børn nogle flere oplevelser. Min søn kunne rigtig godt tænke sig at komme i BonBon-land eller Tivoli og prøve nogle af de sjove forlystelser - så det gør ondt at sige nej til ham. For vi har ikke pengene, siger Gitte Fabricius Hansen.

Danske børnefamilier er hårdt pressede

Men hun er ikke alene - for mange familier er klemte, og det mærker de hos Dansk Folkehjælp, der hvert år uddeler omkring 1000 gratis ferieophold til udsatte børnefamilier.

- De seneste år har stigende priser ramt de økonomisk trængte familier ekstra hårdt. Det kan godt være, at inflationen er faldende - men kerneinflationen er stadig høj - og når man fra politisk side ikke vil forlænge det midlertidige børnetilskud, så rammer det ekstra hårdt. Og det kan vi se på antallet af familier, der har søgt feriehjælp. Det er tre-doblet siden 2019, siger generalsekretær i Dansk Folkehjælp Mirka Mozer.

- Vi oplever en markant stigning i udsatte børnefamilier, der søger hjælp, siger generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Mirka Mozer.
- Vi oplever en markant stigning i udsatte børnefamilier, der søger hjælp, siger generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Mirka Mozer. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

 

Dansk Folkehjælp uddeler ferieophold i sommerferien, men generalsekretæren er ikke i tvivl om, at det også rammer børnene i både vinter- og efterårsferie, hvis de sidder hjemme, mens skolekammeraterne er afsted på ferie.

- Børn sammenligner jo, så når de andre kommer hjem fra ferie og fortæller om deres oplevelser, så rammer det børnene fra de udsatte familier. De vil jo også gerne have noget at fortælle. Det behøver slet ikke at være lange rejser - men de vil gerne have nogle nære oplevelser med deres forældre, som de kan fortælle om. Desværre er priserne til forlystelser efterhånden skyhøje, så det har de færreste råd til, siger Mirka Mozer.

Ingen rejser eller tur i Tivoli

-Jeg ved godt, at vi ikke har råd til oplevelser, siger Laura Fabricius Hansen.
-Jeg ved godt, at vi ikke har råd til oplevelser, siger Laura Fabricius Hansen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Gitte Hansens ene datter, Laura, er som den ældste i den store søskendeflok vant til at håndtere de udfordringer, der er i at vokse op i et hjem uden penge til oplevelser.

- Når mine kammerater kommer tilbage efter ferie, så har de været i Tyskland eller Sverige eller andre steder - det har jeg ikke. Selv om jeg godt kunne tænke mig det, så ved jeg godt, at det har vi ikke råd til. Heldigvis er min mor god til at finde på steder, hvor vi kan tage hen og være sammen alle sammen uden det koster noget, siger Laura Fabricius Hansen.Nyhedsoverblik