Mor dræbte sin datter - nu er hun hjemme igen

Anny Hansen blev idømt tre års fængsel for drabet på sin multihandicappede datter, men nu er hun tilbage i sit hus i Skælskør efter prøveløsladelse, skriver DR Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I disse dage er det et år siden, at Østre Landsret afsagde en højst usædvanlig dom:

65-årige Anny Hansen fra Skælskør fik nedsat straffen for at have dræbt sin multihandicappede 43-årige datter fra 11 års fængsel til tre år. 

I sommer blev hun prøveløsladt, efter hun havde udstået halvdelen af straffen. Landsretten nedsatte straffen på grund af formildende omstændigheder.

Selv anklageren vurderede, at Anny Hansen var en kærlig mor, der gennem 43 år havde passet og plejet sin handicappede datter, der blev hjerneskadet ved fødslen.

Det skriver DR Sjælland. 

Frygtede at dø først

I dag sidder Anny Hansen i sit køkken i Skælskør. Hun er bevæget, da hun tænker tilbage på den skæbnesvangre dag i 2014, hvor hun tog livet af sin datter.

- Jeg har altid frygtet, at jeg skulle dø før min datter, for jeg var bange for, hun kom til at ligge og sygne hen i en seng på en institution, når ingen familie kunne tage sig af hende. Nu ved jeg, at hun har det godt, hvor hun er, og aldrig mere skal lide, fortæller Anny Hansen til DR Sjælland.

- Jeg er desværre bange for, at systemet havde taget livet af hende, hvis ikke jeg havde gjort det. Jeg ved godt, man ikke må gøre sådan noget, men man kommer altså nogle gange til at gøre noget, som man egentlig ikke vil, fortæller hun og tilføjer: - Det kan da være hårdt indimellem. Og man må jo ikke gøre sådan noget. Derfor er det også i orden, at jeg har fået min straf.

Hun erkender, at det var svært at komme hjem til det tomme hus, men samtidig er hun fuldstændig overbevist om, at hendes datter nu har det godt, hvor hun er.

Velkendt del af gadebilledet

I det første års tid Anny Hansen var indsat i arresten, var hun kun i Skælskør én gang. Det var, da politiet ledsagede hende til kirkegården, hvor hun skulle sætte datterens urne ned.

Anny Hansen er igen blevet en velkendt del af gadebilledet i Skælskør - og hun er blevet godt modtaget i sin hjemby. Der arbejdede hun på byens apotek fra hun var 19 år til hun blev anholdt i januar 2014 og nåede inden da at blive hædret med Dronningens fortjenstmedalje.

- Jeg gjorde mig da nogle tanker, inden jeg blev prøveløsladt. Men faktisk er det gået fint, mange folk hilser og snakker, jeg kender jo mange fra min tid på apoteket, og jeg har kun mødt positive mennesker, siger Anny Hansen til DR Sjælland.

- Der er mange, jeg kun kender som kunder fra apoteket, og de er helt overvældede over, at jeg er kommet ud. De snakker jo og gør ved. Det tager sommetider en halv til en hel time at handle, selvom jeg kun skal have et par dele. Jeg er taknemmelig over, at folk har taget så godt imod mig, fortsætter hun.

Løsladt den 20. juli

Anny Hansen blev løsladt den 20. juli. To gange om ugen starter hun bilen og kører til Slagelse Arrest for at gøre rent - det er den sidste del af straffen, hun udstår som samfundstjeneste.

- Jeg blev løsladt, for de regnede det ikke for en fare, at jeg gik ud og lavede noget nyt. Så sagde jeg også til dem: "Jeg har lavet det, jeg skal lave. Jeg skal ikke lave mere".

Når hun er helt fri den 19. januar, vil hun ud at søge et nyt job.

- Jeg har jo masser af tid og også kræfterne, siger Anny Hansen, der i dag bor alene i hjemmet i Skælskør.

Mand døde pludseligt

 Året før datterens død mistede Anny Hansen mistede Anny Hansen sin mand. Med ét slag mistede Anny Hansen sin livsven og trofaste makker i arbejdet med deres handicappede datter. De tre var altid sammen.

- Hvis min datter ikke var inviteret med ud, blev vi hjemme, fortalte Anny Hansen i retten.

For tiden har Anny Hansen selskab af en kattekilling, som hun er plejemor for, mens kattens rigtige mor afsoner en dom i Horserød Statsfængsel. Anny Hansen og den anden kvinde fik et godt venskab under opholdet i arresten, hvor der ellers mest er indsat unge mænd.

De må holde jul i år uden Anny, for hun skal hjem til sin 85-årige mor, der sammen med den øvrige familie har støttet Anny vedvarende under afsoningen ved at besøge hende hver eneste uge.