Miljøminister Magnus Heunicke (S) er på det seneste blevet beskyldt for at have givet upræcise oplysninger i sagen om importer af farligt spildevand til Stigsnæs.
I december breakede DR historien om, at det var kun to ud af i alt seks importtilladelser, der var blevet trukket tilbage.
Vi har altså taget væsentlige skridt i sagen,
Men selv holder miljøministeren fast i, at han har givet præcise oplysninger hele vejen igennem forløbet:
- På mødet den tolvte december, dér fremgik det eksplicit, at det handlede om to importtilladelser.
Sådan sagde ministeren i dag på et åbent samråd.
Her ønskede Sascha Faxe (AL) og Søren Egge Rasmussen (EL) at vide, hvorvidt ministeren havde fejlinformeret offentligheden, og hvorvidt de eksisterende tilladelser kunne være trukket tilbage efter de nye krav til spildevandsimporten.
80 procent mindre spildevand
Tilbage i december lød det fra ministeren, da han besøgte lokale borgere ved Stigsnæs:
- Vi sætter nu en stopper for de olieimporttilladelser, som har betydet, at man i årevis har fragtet norsk oliespildevand hertil.
Udmeldingen blev tolket af de lokale som et totalt stop af importtilladelser, men det var ikke tilfældet. Senere uddybede han overfor TV2 ØST, at det nødvendigvis ikke betød et stop for al udledning af spildevand.
Tilbage i juni 2023 kom Miljøstyrelsen med en ny juridisk vurdering af, hvordan EU-reglerne skulle tolkes. De nye regler udgør ifølge ministeren en væsentlig stramning af importen, men i december gjaldt det kun to af tilladelserne:
- De (Miljøstyrelsen, red.) fortalte, at de to tilladelser med import fra Norge var ugyldige. Samme budskab blev præsenteret på pressemødet, forklarede ministeren på samrådet og tilføjede:
- Det var en væsentlig afgørelse, der betød, vi reducerede importen med op til 80 procent.
Det var dog ministerens vurdering, at det ikke bare er muligt at stoppe de resterende importtilladelser:
- På nuværende tidspunkt er det ikke Miljøstyrelsens vurdering, at man kan lukke for al driften ved IWS, forklarede han.
Uklarhed om udledning
På samrådet spurgte Alternativets Sascha Faxe og Enhedslistens Søren Egge Rasmussen ind til, hvorvidt Miljøbeskyttelsesloven kunne bruges til at stoppe for udledningen af stoffer til Agersø Sund, hvor der allerede er sket overskridelser.
- Vi har en grænseværdi på en masse stoffer, der er overskredet. Så er loven, at man ikke må udlede mere af de her stoffer. Hvad tænker ministeren om det? Lød det fra Sascha Faxe (AL).
- Jeg har ikke selv mulighed for at gå ned i paragraf 41-diskussioner i Miljøbeskyttelsesloven, forklarede ministeren.
- Hvis ikke man kan stoppe tilladelserne af import, kan man så ikke være mere restriktiv med udledningen?, spurgte Søren Egge Rasmussen (EL).
- Der er ingen tvivl om, at den miljøgodkendelse, der er ved at blive lavet, vil laves efter BAT (bedst tilgængelige teknologi, red.). Det vil være en markant opstramning, svarede ministeren.
Miljøministeren svarede ikke konkret på, hvorvidt miljøbeskyttelsesloven kan bruges i forhold til at stoppe yderligere udledning af stoffer i Agersø Sund, hvor der allerede er sket overskridelser.
Minister vil følge sagen om IWS helt til dørs
Kort efter at de to importtilladelser blev trukket tilbage, udstedte Miljøstyrelsen et påbud og flere indskærpelser til IWS.
- Vi har altså taget væsentlige skridt i sagen, sagde Magnus Heunicke (S) på samrådet og tilføjede, at der er varsel om flere påbud til virksomheden.
På styrelsens tilsynsbesøg i oktober fandt man olieholdigt affaldsvand, der var sivet ud, nedgravet byggeaffald og tilstoppede afløbsriste. Her frygtede styrelsen, at der kan være sket nedsivning til miljøet.
Samtidig modtog IWS en indskærpelse, der krævede, at virksomheden skulle nedbringe lugtgener, som styrelsen vurderede var i strid med IWS´ miljøgodkendelse.
- Selvom vi har taget store skridt i den rigtige retning, så er vi langt fra færdige i den her sag, som jeg kommer til at følge helt til dørs. Men det skal være med respekt for EU-reglerne, lød det fra miljøminister Magnus Heunicke (S).