Miljøminister i samråd om udledning af farligt spildevand ved Stigsnæs

Enhedslisten opfordrer miljøministeren til handling i sag om udledning af industrispildevand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag diskuterede politikerne på Christiansborg, hvad de skulle stille op i sagaen om det farlige industrispildevand, der bliver udledt ved Stigsnæs. 

Der genbruges kun en meget lille procentdel af spildevandet, der efter rensning bliver udledt i det danske farvand. Den lille genanvendelsesprocent bliver ifølge kritiske borgere i dag brugt som juridisk kattelem til at fastholde importen af industrispildevandet. 

quote Vi skal være opmærksomme på begrænsningen af de her evighedskemikalier

Magnus Heunicke (S), miljøminister.

Sagen handler specifikt om reglerne for importen, og hvorvidt udledningen i såkaldte blandingszoner i havet er forsvarlig. 

- Efter min overbevisning er der en del ugler i mosen. Sådan indledte Mai Villadsen (EL) sine spørgsmål til miljøminister Magnus Heunicke (S) i samrådet, hun selv havde indkaldt til. 

Spildevandet importeres med store tankskibe. Her sejles det tusinder af kilometer til rensningsanlægget ved Stigsnæs.
Spildevandet importeres med store tankskibe. Her sejles det tusinder af kilometer til rensningsanlægget ved Stigsnæs. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

RGS Nordic har i mere end 25 år importeret miljøfarligt industrispildevand fra udlandet, blandt andet fra Norge. Virksomheden renser spildevandet og leder det ud i Agersø Sund og Storebælt under store protester fra lokale fiskere og beboere. 

- Det her er et problem, der har fået lov til at vokse i årevis. Spørgsmålet er, om ministeren er på miljøets side eller virksomhedens side. Vi blev i sidste samråd ikke klar over, hvor miljøministeren ender med at stille sig, sagde Mai Villadsen (EL) til miljøministeren. 

Læs også
Udleder spildevand med farlige stoffer i havet - men virksomhed affejer kritikken
Læs også
Udleder spildevand med farlige stoffer i havet - men virksomhed affejer kritikken

Magnus Heuncke (S) forklarede, at Miljøstyrelsen, der har vejledt Slagelse Kommune i en miljøgodkendelse til virksomheden, står fast på at have fulgt reglerne: 

- Hvis der er tale om nyttiggørelse af spildevandet, kan man som nation ikke afvise importen, svarede miljøministeren. 

Bortskaffelse eller nyttiggørelse

Spildevandet er officielt klassificeret som farligt affald. Det er ikke længere lovligt at eksportere eller importere farligt affald mellem lande, hvis affaldet er til bortskaffelse. Da reglerne blev lavet om, gik virksomheden RGS Nordic fra at importere spildevandet til bortskaffelse til at officielt importere til nyttiggørelse.

quote Vurderingen fra min og ministeriets side er, at når der ligger en afgørelse fra Miljøstyrelsen, så gør jeg klogt i at følge dén vurdering

Magnus Heunicke (S), miljøminister.

Ifølge virksomheden genanvendes omkring 3,5 procent af olien i industrispildevandet, en mængde som flere politikere i samrådet stillede sig voldsomt kritiske overfor. 

Industrispildevandet indeholder blandt andet olie og affald fra medicinalindustrien. RGS Nordic har tidligere forklaret, at anlægget behandler spildevandet efter højeste standarder.
Industrispildevandet indeholder blandt andet olie og affald fra medicinalindustrien. RGS Nordic har tidligere forklaret, at anlægget behandler spildevandet efter højeste standarder. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Sidste år gennemgik Kammeradvokaten, der er statens juridiske rådgivning, reglerne og opstillede seks kriterier til Miljøstyrelsen, som skulle hjælpe med at vurdere, om importen af spildevandet var til bortskaffelse eller nyttiggørelse. 

- Miljøstyrelsen er nået frem til, at der i denne her konkrete sag er tale om nyttiggørelse - også efter at have gennemgået sagen på ny, sagde miljøminister Magnus Heunicke (S). 

Læs også
Stor gruppe borgere dukkede op til samråd om farligt spildevand
Læs også
Stor gruppe borgere dukkede op til samråd om farligt spildevand

Zenia Stampe (R) mente, at miljøministeren burde få spildevandssagen afprøvet ved domstolene, hvortil ministeren svarede:

- Vurderingen fra min og ministeriets side er, at når der ligger en afgørelse fra Miljøstyrelsen, så gør jeg klogt i at følge dén vurdering. Når styrelsen kommer frem til, at der er tale om nyttiggørelse, så er det ikke muligt politisk at gå den anden vej. Som minister skal jeg selvfølgelig sikre, at reglerne bliver fulgt, men når Miljøstyrelsen vurderer, vi skal tage imod affaldet, så er jeg nødt til at støtte dén vurdering. 

Magnus Heunicke præsenterede tre tiltag, som ministeriet ville arbejde videre med: 

  • Miljøministeriets eksperter skal se på, om det er muligt at stramme EU's regler for import af farligt affald til nyttiggørelse. 

  • Der skal laves et nabotjek i forhold til, hvordan andre lande håndterer lignende problemstillinger. 

  • Ministeriet vil forsøge at skærpe kravene til de værste stoffer i havområder, der allerede er i dårlig tilstand. 

Evighedskemikalier ophobes i havet

Det er Slagelse Kommune, som har henvendt sig til Miljøministeriet, efter at være blevet vejledt af Miljøstyrelsen i forhold til den nye miljøgodkendelse, som kommunen skal give til RGS Nordic. 

I miljøgodkendelsen ville der fortsat blive gjort brug af såkaldte blandingszoner, som er områder omkring spildevandets udledningspunkt i havet, hvor det officielt tillades, at grænseværdier for stoffer overskrides.

quote Jeg vil godt se på, om vi kan stramme kravene til udledning af de mest problematiske stoffer, der hvor vilkårene er særligt ringe

Magnus Heunicke (S), miljøminister.

I Danmark er det meste af havmiljøet i dårlig tilstand. Miljøministeren blev spurgt ind til brugen af blandingszoner, hvor han lænede sig op ad svaret fra styrelsen: 

- Det er afgørende, at udledningen af spildevandet ikke forringer vandets tilstand generelt. Udledningen må altså ikke forhindre, at vandområdet kan komme i god tilstand, sagde Magnus Heunicke. 

Jan Rasmussen (til højre) og Søren-Anker Jensen (midt for) er en del af den lokale modtandsgruppe "Rent Havmiljø Nu," der i årevis har forsøgt at få udledningen af det rensede spildevand ved Stigsnæs stoppet.
Jan Rasmussen (til højre) og Søren-Anker Jensen (midt for) er en del af den lokale modtandsgruppe "Rent Havmiljø Nu," der i årevis har forsøgt at få udledningen af det rensede spildevand ved Stigsnæs stoppet. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Med andre ord vil havområdet altså stadig være i dårlig tilstand, om spildevandet udledes eller ej. Dog tilføjede ministeren: 

- Jeg vil godt se på, om vi kan stramme kravene til udledning af de mest problematiske stoffer, der hvor vilkårene er særligt ringe. Vi skal være opmærksomme på begrænsningen af de her evighedskemikalier. Det er stoffer, der hober sig op i fisk og mennesker, som aldrig forsvinder igen, svarede miljøministeren. 

EL: Manglende handling vil være et politisk aktivt valg

Mai Villadsen (EL) opfordrede miljøministeren til at træde i karakter: 

- Jeg håber, miljøministeren vil overveje situationen og udfordre nogle af de beslutninger, der er truffet. Der er stillet spørgsmål ved lovligheden af importen, og om Miljøstyrelsen har brugt mulighederne for indsigelse korrekt. 

Sagen, der allerede har kørt i årevis, har ifølge Enhedslistens miljøordfører brug for, at der bliver gjort noget nu. Mens politikerne sidder og diskuterer på Christiansborg, fosser det rensede industrispildevand ud i havmiljøet.

Læs også
Farligt industrispildevand sendes ud i havet
Læs også
Farligt industrispildevand sendes ud i havet

- Vi er flere i det her samråd, der har opridset en masse handlemuligheder. Derfor mener jeg også, at "ikke-handling" vil være et aktivt politisk valg fra ministerens side om at lade det her fortsætte, sagde Mai Villadsen (EL). 

Det er planen, at Slagelse Kommune skal mødes med miljøministeren om udledningen af spildevandet den sjette marts. Imens er kommunens miljøgodkendelse til RGS Nordic sat på pause. 















Nyhedsoverblik