¨

Laura blev Danmarks første EUX-anlægsgartner - nu ordner hun bede og klipper hæk i Fuglebjerg

01:29

Laura Egede Olsen har ansvar for de grønne områder i og omkring Fuglebjerg i Næstved Kommune. Video: Ida Valsted - TV2 ØST

Laura Egede Olsen har fået job som anlægsgartner i Næstved kommune og er rigtig glad for det. Og hvem ved, måske læser hun videre en dag.

Laura Egede Olsen drømte egentlig om at blive politibetjent. Hendes plan var at begynde på Slagelse Gymnasium og så arbejde, ind til hun fyldte 21 år og kunne søge ind hos politiet.

Men sådan blev det ikke. Et broforløb på Slagelse Gymnasium ændrede hendes planer.

- Jeg kunne bare mærke med det samme, at der hørte jeg ikke til, det var slet ikke mig fortæller den nu 22-årige anlægsgartner fra Høng.

I stedet søgte hun ind på EUX-anlægsgartnerudannelsen hos ZBC i Slagelse.

Sidste år blev hun færdiguddannet og stod dermed med både en studentereksamen og en uddannelse som faglært.

Når man starter sin dag, ligner det, jeg ved ikke hvad, men når du så er færdig, så kan du virkelig få tingene til at stå snorlige

Laura Egede Olsen, uddannet EUX-anlægsgartner, Høng

Blev glad for uddannelsen

- Planen var jo stadig, at når jeg fyldte 21 år og var færdiguddannet, så skulle jeg være politibetjent, men nu ved jeg ikke helt, siger Laura Egede Olsen og fortsætter:

- Verden er blevet lidt anderledes, end da jeg var en lille pige og sagde, jeg gerne ville være politibetjent, og nu er jeg blevet ret glad for det her.

I okober 2018 blev Laura Egede Olsen Danmarks første EUX-anlægsgartner. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

"Det her" betyder jobbet som anlægsgartner i Næstved kommune.

Laura har asvaret for de grønne områder i Fuglebjerg og omegn.

- Først og fremmest kan jeg godt lide det, fordi det er ude i naturen, og der er frisk luft, og så kan man ligesom se resultatet af det, man laver. Når man starter sin dag, ligner det, jeg ved ikke hvad, men når du så er færdig, så kan du virkelig få tingene til at stå snorlige, fortæller hun.

Smart med praktisk erfaring inden studiestart

Da Laura Egede Olsen blev ansat i Næstved Kommune, lagde hendes chef ikke vægt på, at hun havde taget en EUX-uddannelse. Men ved nærmere eftertanke kan han godt se det smarte i det.

- Her i branchen er der brug for nogen, der har været ude at lave noget og få en masse erfaring, og som så efterfølgende læser videre og tager en diplomudannelse eller ingeniøruddannelse eller landskabsarkitekt, fortæller Steffen Søgaard, driftleder i Næstved Park & Vej.

Steffen Søgaard er Lauras chef. Han håber, Laura vil læse videre til ingeniør eller landskabsarkitekt eller lignende. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Han fortæller, at han selv savnede den praktiske erfaring, da han læste på univeristetet.

- Jeg har taget en parkingeniørudannelse uden at have den grønne baggrund til at starte med, og det skal man jo altså indhente på en eller anden måde. For eksmpel vidste jeg ikke, hvor lang tid ting tager, hvad man skal huske at gøre i forhold til jordforbedringer og alle mulige ting, hvad er konsekvensen, hvis man ikke gør det. Det er det, man finder ud af ved at arbejde med det, og der vil Laura jo være sindssygt godt hjulpet, og det vil branchen i øvrigt også, siger Steffen Søgaard.

Foreløbigt er Laura Egede Olsen glad for at have et job og har ikke lige nogle konkrete planer om at læse videre.

- Hvornår og sådan noget, det ved jeg ikke, men på et tidspnkt så kan det da godt være, man skulle læse videre, prøve nogle andr emuligheder, siger hun.

01:25

Indslag fra oktober 2018, hvor Laura Egede Olsen modtog sit svendebrev.

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App