Længe ventet dige skal beskytte hårdt prøvede indbyggere mod oversvømmelser

12 års langtrukken kamp er slut, et kilometerlangt dige bygges i denne tid ved Næsby Strand og vil beskytte indbyggerne mod forhøjet vandstand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De færreste ønsker en stor, klodset og larmende gravemaskine i baghaven.

Men i Næsby Strand kan indbyggerne ikke få armene ned over at have sådan en kørende.

For gravemaskinen er symbolet på en lang og sej kamp mod at få lagt et dige som beskyttelse mod den forhøjede vandstand, som flere gange har vist sine muskler og gjort livet surt for indbyggerne i byen nord for Korsør.

Kampen begyndte i 2008, og at det har taget hele 12 år at få diget lagt, skyldes klager og indsigelser, som har forsinket processen. For selvom de fleste indbyggere er glade, betyder diget også, at nogle andre både har mistet noget af grunden og en bid af den smukke vandudsigt. Og det er kun få, som har fået en lille erstatning, da den politiske administration vurderer, at diget gør mere gavn end skade for ejendommenes værdi. 

To af de glade beboere er Børge Carlsen og Jens Ole Rømer.

De tænker især tilbage på årene 2006 og 2013, hvor det lavtliggende sommerhusområde oplevede de indtil nu største oversvømmelser.

Sådan så der ud i 2006, hvor husene ved Næsby Strand blev oversvømmet.
Sådan så der ud i 2006, hvor husene ved Næsby Strand blev oversvømmet.

- Vandet stod 10 centimeter under gulvet, siger Børge Carlsen om skaderne i hans hus i 2006. 

- Et halv meter under stuegulvet. Mit hus var helt ødelagt, supplerer Jens Ole Rømer.

Han er sommerhusejer og har har haft sit hus i 48 år. Fire gange har han måttet genopbygge det på grund af oversvømmelse.

Vil ende en lang usikkerhed

Diget bliver en kilometer langt og vil beskytte 100 hustande i kvote 2,35 over dagligt vande. Arbejdet har været i gang siden 11. september sidste år, hvor det politiske spadestik blev taget.

Allerede nu står en del af diget klar ved det område, hvor vandet plejer at komme ind, og når gravemaskinen har kørt for sidste gang, og diget er bygget helt færdigt, kan mange års uro i kroppen stoppe.

- Hver gang har vi været nervøse og usikre på, hvad der nu ville ske, hvordan hele situationen ville udvikle sig, men nu kan vi sove trygt, siger Jens Ole Rømer.