Kronprinsessen talte om "Me Too" på højskole: - Min krop er min egen

Gerlev Idrætshøjskole fik torsdag besøg af HKH Kronprinsesse Mary og udviklingsministeren, som skulle sætte fokus på retten til at bestemme over egen krop.

- My body is my own – min krop er min egen, sådan indleder Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary sin tale på Gerlev Idrætshøjskole, som i går fik royalt besøg.

Sammen med Udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen (S), og næstkommanderende i FN-organisationen UNFPA, Ib Petersen, kom kronprinsessen forbi for at lancere den globale årsrapport fra UNFPA, som handler om alles ret til at bestemme over deres egen krop.

quote Kongehuset er jo noget af det mest traditionelle i Danmark, og at hun (Kronprinsesse Mary, red.) står for noget progressivt, det er bare rigtig fedt

Martha Moeslund, elev på Gerlev Idrætshøjskole

- Selvfølgelig tilhører vores krop os selv. Hvem skulle den ellers tilhøre? Alligevel skal man ikke lede længe for at finde eksempler på manglende respekt for, at alle bør kunne bestemme over egen krop, fortsætter kronprinsessen i sin tale.

- Det er kun få uger siden, at diskussionen om, hvorvidt kvinder kan gå sikkert hjem om aftenen bredte sig fra London til Danmark.

Me Too på dagsorden

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary tog hul på flere aktuelle debat:

- Retten til at kunne bestemme over egen krop har mange udtryk. Overtrædelser rækker fra børneægteskab til eksempler som hashtag MeToo. Det hænger tit sammen med manglende ligestilling imellem kønnene, sagde hun i sin tale.

Kronprinsesse Mary
Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

Og lige præcis det budskab, tog eleverne godt imod:

- Jeg synes, det er fedt, hun tør. Det er jo nogle af de emner, vi snakker rigtig meget om, så det giver mening, at det også er det, hun bringer på banen. Vi føler os meget inkluderet på den måde, siger Martha Moeslund, elev på Gerlev Idrætshøjskole.

Også en af de andre elever var begejstret for, at der ikke kun blev talt om udviklingslande, når emner handler om retten til selvbestemmelse over egen krop.

- Jeg synes, det er noget, der er kommet meget i tale, efter Donald Trump blev valgt. For USA er et I-land, men alligevel er det meget kontroversielt med abort og prævention. Jeg synes, det var rart, det blev italesat. For nok er vi langt fremme i skoene, men der er stadig lang vej endnu for ligestillingen, siger Katrine Bruun, der også er elev på idrætshøjskolen.

Elever var vilde med Marys tale

Det endte med at blive en debat om international politik og rettigheder over egen krop, som skolens elever tog aktiv del i.

- Først og fremmest er det bare fedt, at vi har en kronprinsesse, der står op for sådan noget her. Kongehuset er jo noget af det mest traditionelle i Danmark, og at hun (Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, red.) står for noget progressivt, det er bare rigtig fedt. Også det at hun taler til os direkte, er ret fedt. Vi får nedbrudt de her vægge og føler, at hun kan tale til os, siger Martha Moeslund, elev på Gerlev Idrætshøjskole.

Martha Moeslund går på Gerlev Idrætshøjskole.
Martha Moeslund går på Gerlev Idrætshøjskole. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

Hun var ikke den eneste kvindelig elev, der var begejstret over kronprinsessens tale.

- Jeg tænkte meget, at det har været en kamp for hende – det startede for 12 år siden – så det er ikke bare noget, hun lige har fundet på. Det er faktisk noget, hun går op i. Det er et emne, der er meget vigtigt og ligger os alle sammen meget nært, siger Katrine Bruun, der også er elev på idrætshøjskolen.

Katrine Bruun er elev på Gerlev Idrætshøjskole.
Katrine Bruun er elev på Gerlev Idrætshøjskole. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

- Det er noget, jeg går op i, for jeg vil gerne have de samme rettigheder som alle andre, og jeg vil gerne have at alle kvinder kan få samme rettigheder og lige kår. Det synes jeg er meget vigtigt for et moderne samfund.

Også personalet var begejstret for, at Kronprinsesse Mary talte om store politiske emner.

- At der pludselig er en kongelig, der tør tage bladet fra munden og tale om noget af det svære, så tror jeg også, at det kan blive nemmere for almindelige mennesker, siger Tania Dethlefsen, forstander på Gerlev Idrætshøjskole.

Udviklingsministerens første besøg

Ifølge Udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen (S), var det et vellykket arrangement, og han var stor fan af, at det netop blev afholdt på en idrætshøjskole.

- Det her er faktisk mit første besøg som minister uden for ministeriet – så det i sig selv er fantastisk. At det så er så flot en dagsorden, og at det også er på en højskole. Jeg har selv været højskoleelev, og det har præget mit liv kolossalt meget, siger han til TV2 ØST.

- Det har været godt tilrettelagt, og så har højskoleeleverne været meget engageret og stillet ekstremt skarpt på det, der har været de ideelle udfordringer i forhold til rettigheder og seksuel sundhed.

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) deltog i dag i kronprinsessens besøg på Gerlev Idrætshøjskole.
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) deltog i dag i kronprinsessens besøg på Gerlev Idrætshøjskole. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

Kronprinsessen nævnte også ”Me too”-debatten – er du overrasket over det?

- Nej, overhovedet ikke. Kønsidentitet og kropsidealer er afgørende, og det har mange negative vinklinger på sig – det kender vi også fra vores eget samfund og den vestlige verden, men tyngden i dag har ligget på, hvordan vi kan hjælpe udviklingslandene. Der, hvor rettigheder for piger, kvinder, marginaliserede grupper og LGBT-personer virkelig er under pres, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

- Verden har den største unge-generation, man nogensinde har haft. I verden er der 1,8 milliarder, der er unge, så det er dem, der bærer et stort ansvar for fremtiden, og derfor er det helt rigtigt at ligge det her i et højskole-miljø.

- Retten til at bestemme over egen krop er universel

Også forstander Tania Dethlefsen synes, at dagens emne om retten til at bestemme over egen krop, talte ind i de unge elevers hverdag.

quote At hun (Mary, red.) går ind i et højspændt politisk emne, åbner nogle øjne, og man slår ørerne lidt ud

Tania Dethlefsen, forstander på Gerlev Idrætshøjskole

Det her med retten til at bestemme over egen krop er universelt og super nærværende også i et dansk, ungt menneskes liv, som bliver presset af nogle forskruede kropsidealer, som mærker krænkelser eller mærker indgreb i friheden til selv at vælge, hvem man er og kropsligt kunne udtrykke sig til, hvad man vil, siger hun til TV2 ØST.

- Jeg tror egentlig ikke, der er langt fra at være en dansk ung, der kan mærke nogle ting til at kunne forstå, hvor vanvittigt det må være, ikke at kunne kontrollere sin egen prævention, at man bliver gravid som 16-årig eller udsat for omskæring som lille pige. Jeg tror, at den her kropslige integritet, kan man forholde sig til, også som et dansk, ungt menneske.

Hvordan var det for jeres idrætshøjskole sådan at få fornemt, kongeligt besøg af Kronprinsessen?

- Det er da stort. Kronprinsessen betyder noget for unge mennesker - og vores ansatte - og at hun går ind i et højspændt politisk emne, åbner nogle øjne, og man slår ørerne lidt ud.