¨

Kommuner investerer i korrupte regimer

Foto: TV ØST

Både Slagelse og Guldborgsund er med på en liste over 11 kommuner, der har opkøbt såkaldte blod-obligationer.

Det er Berlingske Tidende, der har fået aktindsigt i kommunernes investeringer. Avisen kan i dag fortælle at 11 kommuner landet over har opkøbt statsobligationer i nogle er verdens mindst demokratiske lande.

Beløbet er ikke stort - til sammen har de 11 kommuner investeret lidt over fem millioner kroner i lande som Angola, Republikken Congo, Nigeria, Cabon, Senegal og Elfenbenskysten.

Guldborgsunds borgmester John Brædder siger til avisen, at han ikke var klar over, at kommunen låner penge til korrupte lande.

-Forholder det sig sådan, vil jeg få det stoppet, siger han.

Slagelse kommune har ydet lån for 1 million kroner til den type lande - gennem opkøb af statsopbligationer. Og det er ulovligt, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet til Berlingske Tidende. Kommunerne er nemlig underlagt strenge regler for at sikre, at der ikke tages unødige risici med borgernes penge.

Derfor skriver indenrigsminister Margrethe Vestager nu til de 11 kommuner og opfordrer dem til at droppe de omdiskuterede obligationer.

Borgmester Lis Tribler siger til TV2 ØST, at hun nu vil studere henvendelsen fra Margrethe Vestager.

-Det er to banker, der sørger for at kommunens penge bliver forrentet bedst muligt. Og jeg var ikke klar over problemet, siger Lis Tribler.

Hun mener, at indenrigsministeriet i samarbejde med udenrigsministeriet bør lave en liste over lande, der ikke må investeres i.

-Så vil vi skrive det i vores udbudsmateriale til bankerne, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App