Begrænsede åbningstider, aflyste fester og annullerede frokostordninger på grund af hjemmearbejde.
Madbranchen har på mange måder været udfordret af forskellige coronarestriktioner i løbet af 2020. En af dem, der har mærket det på egen krop, er kokken Christina Holme Larsen fra Slagelse.
Så kom corona til Danmark, og to uger efter var der ikke noget arbejde til mig alligevel
Det viste sig nemlig at være temmelig uheldig timing, da hun den 1. marts startede i nyt job som kok.
- Det lød som et rigtigt spændende job, og det tog jeg imod. Og så kom corona til Danmark, og to uger efter var der ikke noget arbejde til mig alligevel, siger Christina Holme Larsen.
Få dagen inden hun startede i det nye job, var den første danske statsborger blevet konstateret smittet med covid-19. Den 17. marts beordrede regeringen, at restauranter, barer og caféer skulle holde midlertidigt lukket.
Startede madklub
Mens Danmark i store træk var lukket ned, og coronasmitten i samfundet voksede, opstod flere tiltag for at hjælpe medborgere – især dem i risikogruppen, der helst ikke ville for meget ud blandt mennesker.
Den nu arbejdsløse Christina Holme Larsen blev inspireret af den tendens og startede en corona-madklub på Facebook.
Så tilbød jeg på Facebook, at jeg kunne handle for dem og lave deres mad
- Den var tiltænkt de ældre og dem i risikogruppen, der ikke turde gå ud at handle. Så tilbød jeg på Facebook, at jeg kunne handle for dem og lave deres mad. Så kunne de komme og hente det gennem vinduet hos mig, forklarer hun.
Den lille gesjæft kom i gang, men det varede ikke mere end nogle få uger, så fik Christina Holme Larsen et nyt job.
- Det var et fantastisk job. Jeg var super glad for det, lyder det fra kokken.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det viste sig dog, at coronarestriktioner endnu engang skulle spænde ben for Christina Holme Larsen, da smitten igen steg efter en sommer med lave smittetal og lempede restriktioner.
I midten af september indførte regeringen blandt andet forbud mod at holde åbent efter klokken 22 for restauranter, barer og caféer, ligesom forsamlingsloftet blev sænket fra 100 til 50 personer.
- Det kunne mærkes allerede dagen efter. Al catering gik ned igen, og jeg stod for al mad ud af huset. Der var simpelthen ikke arbejde nok til, at jeg kunne blive, siger Christina Holme Larsen.
Startede madklub igen
Efter den anden fyring på et halvt år som direkte konsekvens af coronarestriktioner startede Christina Holme Larsen madklubben op igen, og denne gang gik det stærkt.
- Fra at have omkring 70 medlemmer på Facebook-siden, gik jeg op til næsten 400 medlemmer på halvandet døgn, lyder det.
Vi tager et ansvar i byen for de gode initiativer. Ikke bare for, hvad der er godt for klubben, men hvad der er godt for byen
Og selvom corona-madklubben var startet som et midlertidigt projekt for både at hjælpe andre og for selv at have noget at lave, så fik de mange nye medlemmer og forespørgsler på selskaber og frokostordninger Christina Holme Larsen på andre tanker.
- Så begyndte den der lille lyse idé om at starte sit eget at spire. Og den kunne jeg simpelthen ikke slippe igen, fortæller hun.
Dermed havde idéen også vokset sig for stor til hendes eget private køkken, og så stillede den lokale fodboldklub B73 Slagelse sit køkken til rådighed.
- Det betyder jo, at vi tager et ansvar i byen for de gode initiativer. Ikke bare for, hvad der er godt for klubben, men hvad der er godt for byen, siger Anja Aage, der er kontorassistent i B73 Slagelse.
Artiklen fortsætter under billedet.
Madklubben vokser
Selvom der nu er kommet både selskaber – når forsamlingsloftet tillader det – og frokostordninger til for Christina Holme Larsen, så holder hun også fast i den oprindelige idé, der nu ikke længere indeholder corona i navnet, men blot hedder ”Mad Klubben”.
Alle hverdage i ugen laver hun portionsanrettet aftensmad til dem, der bestiller. I dag har hun i omegnen af 30 kuverter per dag. Én af dem, der ofte gør brug af det, er 85-årige Bent Hansen.
Da fristelsen kom til, at man kunne få noget rigtigt veltillavet, så tænkte jeg ”det må du prøve”
- Jeg er ikke nogen ørn i et køkken. Så jeg lever højt på de færdigretter, man kan købe i forretninger, og de er ganske udmærket. Men da fristelsen kom til, at man kunne få noget rigtigt veltillavet, så tænkte jeg ”det må du prøve”, siger fortæller han.
Det, der startede som en midlertidigt hjælpende hånd til ældre og borgere i risikogruppen, er nu blevet til den kurv, Christina Holme Larsen har lagt sine æg i.
- Det er bestemt ikke længere midlertidigt. Nu holder jeg fast her. Det er måske tosset i corona-tiden. Men hvor intet vover, intet vider, siger hun.
I det nye år er planen, at Christina Holme Larsen vil lave frokostordninger til skoler.