Kirken kendte til anklager om overgreb (Video)

Ny udvikling i anklagerne om seksuelle overgreb begået af en præst på Sjælland. I dag kom det frem, at den katolske kirke allerede for to år siden blev advaret om, at noget måske var helt galt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den tidligere præstelærling Casper Lund står i dag frem i avisen Berlingske Tidende og beskylder en katolsk præst fra Slagelse for seksuelt overgreb i 2001.

Præsten skulle angiveligt have lagt hånden på Casper Lunds lår, mens han spillede en sang med en homoseksuel artist på anlægget.  

- Han(Casper Lund, red.) blev utilpas og sad fuldstændig urørlig af frygt for at sende de forkerte signaler, skriver avisen.

Den katolske kirke valgte selv at undersøge sagen på et møde i 2008. Men kirken fritstillede ikke præsten under sagen, som man skal ifølge kirkens egne regler. Samtidig vækker det kritik fra eksperter, at kirken ikke gik til politiet.

- Hvis det var en børnehave, så havde man slet ikke været i tvivl om, at man skulle gå til politiet med det samme, siger siger Peder Nørgaard-Højen, der er katolicisme-ekspert og lektor emeritus.

Han mener endvidere, at kirken skal gøre op med den gamle kultur.

- Der er slags hemmeligskultur i den katolske kirke, som betyder, at man allerhelst vil klare alle sager internt. Men det kan man bare ikke, hvis man samtidig vil have troværdighed i offentligheden.

Det er talsmanden for den katolske kirke - Niels Engelbrecht - som selv arrangerede den interne undersøgelse i 2008. Han forklarer, at kirken ikke gik til politiet, fordi kirken selv mente, at sagen var forældet. Fremover vil kirken gå til politiet med den slags sager. Også selvom de er forældede.

- Jeg tror ikke, at vi får nogen sager ind mere, som vi ikke vil gå til politiet med. Så må de vurdere, om de er forældede. Det er nok det, som vi har lært af sagen, siger Niels Engelbrecht, som er talsmand for den katolske kirke i Danmark.

Den katolske kirke har gang på gang slået fast, at ofre for seksuelle krænkelser trygt kan stå frem og melde sig til kirken eller politiet.

- Jeg er ked af det, hvis vi har mistet troværdighed på baggrund af dette. Det var kun vores hensigt at klare sagen på bedst mulig vis, siger Niels Engelbrecht.

Det lokale menighedsråd står stadig bag deres katolske præst.

- Vi står 100 procent bag vores præst. Vi har altid kendt som en god og seriøs præst, siger Mirjam Ploug Sarp, der er formand for det katolske menighedsråd i Slagelse.

TV2 ØST har i dag forsøgt at få en kommentar fra præsten i Slagelse, men han ønsker ikke at udtale sig. Præsten har i stedet for lagt citater fra Biblen ud på kirkens hjemmeside. Et af citaterne er:

- Hører du ikke, hvad de anklager dig for? Men Jesus svarede dem ikke på et eneste spørgsmål, skriver præsten på hjemmesiden.