Heunicke slår bak i stor forureningssag: - Jeg er kolossalt lettet

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har besluttet at suspendere en vejledning fra Miljøstyrelsen, der muliggør udledning af forurenet spildevand i havet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når RGS Nordic i Slagelse udleder forurenet vand i Agersø Sund, så sker det på den forudsætning, at vandet bliver fortyndet med havvand, før det kan overholde grænseværdierne for udledningen.

Det er indtil nu sket ved hjælp af en såkaldt blandingszone omkring spildevandsrøret, hvor de giftige stoffer er blevet fortyndet. Men den måde at overholde miljøreglerne på kan snart være slut.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har i hvert fald mandag besluttet midlertidigt at suspendere de dele af en vejledning fra ministeriet til kommunerne, der muliggør brugen af blandingszoner.

- Jeg har i dag orienteret Slagelse Kommune og Folketinget om, at Miljøstyrelsen suspenderer dele af vejledningerne på grund af en ny afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Læs også
Sportsfiskere: Styrelse bør stoppe forkert vejledning om spildevand
Læs også
Sportsfiskere: Styrelse bør stoppe forkert vejledning om spildevand
Importeret, renset spildevand bliver udledt i havet ved Agersø Sund. Men nu har miljøministeren suspenderet dele af den bekendtgørelse, der muliggør det.
Importeret, renset spildevand bliver udledt i havet ved Agersø Sund. Men nu har miljøministeren suspenderet dele af den bekendtgørelse, der muliggør det. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Vejledningen hedder 'Vejledning til bekendtgørelse om indsatsprogrammer for vandområdedistrikter', og suspenderingen kom efter et møde med politikere fra Slagelse Kommune mandag.

En lettelse

Mødet med ministeren var blevet til virkelighed på baggrund af en henvendelse fra kommunen, der længe er blevet hjemsøgt af sagen med udledning af vandet i Agersø Sund.

- Ministerens beslutning er en kolossal lettelse for os. Det må jeg sige, siger Jørgen Grüner (SF), der er formand for Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget i Slagelse Kommune.

RGS Nordic har importeret forurenet vand fra Norge med henblik på at rense det. Det er imidlertid kun en brøkdel af de forurenende stoffer, der bliver hentet ud af vandet, før resten ender i havet ud for Skælskør.

Jørgen Grüner lægger ikke skjul på, at han er overrasket over kovendingen fra ministeriet, der for kun et par år siden lagde sig fast på den nye tolkning af reglerne.

Læs også
Stor gruppe borgere dukkede op til samråd om farligt spildevand
Læs også
Stor gruppe borgere dukkede op til samråd om farligt spildevand

- Vi har oplevet, at Miljøministeriet har stået meget fast på den vejledning, men nu lader det til, at de slækker på den holdning. Suspenderingen betyder, at vi kan lægge os op af de vurderinger, som vores advokater har lavet af lovgivningen, og som ikke tillader brug af blandingszoner, siger han.

Han tilføjer, at sagen kan få stor betydning for resten af landets renseanlæg - om de er private eller offentlige.

- Det er en ny situation. Nu skal styrelsen, ministeriet og Folketinget til at tænke på, hvad vi så skal gøre for at sikre et rent havmiljø, siger han.

Lukning sandsynlig

Mens der er begejstring hos Slagelse Kommune er reaktionen dog anderledes pessimistisk hos RGS Nordic. 

- Slagelse kommune har kontaktet os og forklaret, at de ønsker at meddele en revideret miljøtilladelse uden blandingszone. Det vil være en de facto lukning af RGS Nordic anlægget i Stignæs. Vi afventer dog Miljøministeriets reviderede vejledning omkring blandingszoner, før vi udtaler os yderligere i sagen, siger Simon Leed Krøs i en skriftelig kommentar til afgørelsen fra fra firmaet.

RGS Nordic er ejet af  DSV Miljø A/S, og driver 35 affalds og genanvendelsesanlæg i Danmark og Sverige.

Borgmester vil have regler som i udlandet

Trods meldingen fra RGS Nordic er Slagelses borgmester Knud Vincents (V) glad for udmeldingen.

- Jeg tror på, at man bliver nødt til at få en ny rådgivning, også for at tolke det i andre lande. Det er rigtig vigtigt, at vi er enige om, hvad det er for en lovgivning, som vi bruger, siger han. Miljøstyrelsen havde en holdning, som andre udlægger meget anderledes i resten af Europa, mener han.

Læs også
Minister tavs om forkert vejledning i miljøsag: - Deres håndtering er arrogant
Læs også
Minister tavs om forkert vejledning i miljøsag: - Deres håndtering er arrogant

Han mener, at den nye holdning kan blive en udfordring for landets renseanlæg. Men det er ministerens arbejde at få det løst, siger han.

- Det handler om, hvordan vi får et bedre miljø på den lange bane. Og hvis vi har været med til at flytte noget i Slagelse Kommune, så er vi glade. Det er også derfor jeg er i politik - for at flytte noget, siger borgmesteren.


Nyhedsoverblik