Henrik Osterkryger endte på intensiv med coronavirus: - Tanken om at dø har da strejfet mig

Henrik Osterkryger fra Fuglebjerg var i 12 dage indlagt på Slagelse Sygehus med coronavirus. Han er normalt sund og rask og ikke i risikogruppen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

56-årige Henrik Osterkryger er normalt sund og rask. Men i marts blev han ramt af coronavirus og først i onsdags udskrevet efter 12 dages indlæggelse.

quote Jeg er i midten af halvtredserne, og ikke den mest udsatte årgang, og normalt ved godt helbred

Henrik Osterkryger, Covid-19-patient

Aprilsolen skinner over Henrik Osterkrygers smukke husmandssted i Højbjerg ved Fuglebjerg på Sydsjælland. Vi møder ham i haven, hvor kastanjen og frugtræerne er tæt på at folde de spæde grønne blade ud. Han er stadig tung i hovedet, og når han taler meget, får han åndenød og hoste. De næste uger skal han bruge på at komme sig over et langt sygdomsforløb, hvor han var indlagt på Slagelse Sygehus.

Det hele begyndte i marts.  

Lørdag den 21. marts

- Jeg følte ømhed i hele kroppen og havde høj feber og hovedpine, og det var jo nogen af de symptomer, jeg havde hørt om. Det var ikke influenza, men kraftigere, så derfor tænkte jeg, at det godt kunne være Covid-19, fortæller Henrik Osterkryger.

Henrik Osterkryger var sendt hjem fra sit job i Kongskilde Industries ved Sorø, hvor han er afdelingsleder. Virksomheden fremstiller industriventilation til blandt andet sportshaller. Han var bekymret for, om han kunne have smittet sine medarbejdere og kolleger.

- Jeg har 30 mand i den afdeling, jeg passer, og dem har jeg gået op og ned af. Vi har selvfølgelig fået udstukket nogle almindelige gængse retningslinjer på arbejdspladsen, men man går alligevel mange sammen, og dem tænke jeg meget på. Kunne jeg være uheldig at have fået smittet nogen der, hvis det nu var, at jeg var smittet. Det synes jeg havde været særdeles uheldigt, fortæller han. 

- Jeg havde det skidt og var bekymret. Fordi tankerne var selvfølgelig på, om jeg skule være uheldig at være ramt af den her coronavirus, så jo, der blev tænkt nogle tanker, siger han. 

Mandag den 23. marts

Om mandagen den 23. marts ringede Henrik Osterkryger til sin egen læge, der kontaktede Slagelse Sygehus for at høre, om han skulle testes for Covid-19. Svaret var, at symptomerne ikke var tilstrækkelige.

- Et eller andet sted undrede det mig, for jeg syntes, at mine symptomer var så kraftige. Jeg tænkte, hvor fører det her hen. Mange har jo været alvorligt syge af det og er det stadig, fortæller han.

Lørdag den 28. marts

Lørdag formiddag var Henrik Osterkryger så syg, at han valgte at ringe til vagtlægen.

- Jeg synes, at den var ved at være gal, og der blev jeg kaldt ind med det samme. Jeg skulle komme til Slagelse Sygehus for at blive testet.  

Ved Slagelse Sygehus fik han foretaget flere prøver og efter halvanden time fik han svaret: Han var testet positiv.

Ingen på Henrik Osterkrygers arbejdsplads har været smittet med coronavirus, og han har ikke været i kontakt med nogle personer, der har været på skiferie i Østrig eller Norditalien.

- Jeg ved simpelthen ikke, hvor jeg har fanget den virus op henne, siger han.  

Henrik Osterkryger blev herefter indlagt i isolation på den medicinske covid-19-afdeling på Slagelse Sygehus.  

- Jeg blev lagt ind på en enestue, hvor jeg var isoleret fra alt og alle, og når personalet kom ind, var de udstyret i dragter og handsker og mundbind, og de var i det hele taget meget opmærksomme på hygiejnen og afspritning. Jeg blev bekymret. Men nu kan man sige, at jeg er i midten af halvtredserne, og ikke den mest udsatte årgang og normalt ved godt helbred. Så jeg tænkte, at det nok skulle lykkes at blive rask.  

Artiklen fortsætter under billedet. 

TV2 ØST mødte Henrik Osterkryger i haven. Han er stadig tung i hovedet, og når han taler meget, får han åndenød og hoste.
TV2 ØST mødte Henrik Osterkryger i haven. Han er stadig tung i hovedet, og når han taler meget, får han åndenød og hoste. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Henriks kone og en 19-årig datter, der stadig bor hjemme, har ikke haft nogen symptomer på Covid-19. Men for en sikkerheds skyld valgte de selv at gå i 14-dages hjemme-karantæne.

De har under hele forløbet kunnet holde kontakt til Henrik Osterkryger via telefonen.

- Familien hjemme har næsten haft det værre end jeg. Men der har været en god dialog med sygehuset og min kone kunne kontakte personalet døgnet rundt, hvis hun havde behov for det.

Samtidig var der masser af hjælp fra naboer og gode venner, der har handlet og tilbudt deres hjælp til at fodre familiens heste.

- Det varmede utrolig meget, at man i sådan en situation oplever så stort et fællesskab og opmærksomhed på hinanden. Det har været en meget stor hjælp for min kone og min datter. Det betyder meget i sådan en situation, siger Henrik Osterkryger.

Tirsdag den 31. marts 

Henrik Osterkryger fik det stadig værre. Tirsdag den 31. marts blev han overført til den intensive Covid-19 afdeling på Slagelse Sygehus.  

- Det begyndte at blive svært for mig at trække vejret, og det blev så besluttet, at jeg skulle i respirator. De næste fire dage sov jeg halvdelen af tiden, og den anden del af tiden var jeg lidt vågen og fik spist lidt og prøvede at kommunikere med lægerne. Men jeg fandt ud af, at det er ikke muligt, når man har en respirator siddende, så mister man faktisk stemmen. Det blev jeg lige lidt forskrækket over, lige da jeg opdagede, at jeg ikke kunne sige noget, så vi måtte skrive sammen, fortæller han.

Har du på noget tidspunkt været bange for at dø?

- Nej. Tanken har da strejfet, Men jeg følte, at jeg var i så gode hænder, at nej det var ikke der, jeg var. Men tanken har strejfet en, at det er alvorligt det her. Jeg har ikke været bange i den forstand. Men det kan ikke undgås, at tanken lige kom forbi, siger han.

- Men jeg følte, at jeg var i gode hænder og der blev fulgt op på en, og der var personale omkring mig hele tiden. Så jeg følte mig bekymret for, hvad det endte med, men også tryg trods alt, fortæller han. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Henrik Osterkryger er afdelingsleder på Kongskilde Industries, men der går mindst et par uger, før han skal begynde på arbejde igen.  
Henrik Osterkryger er afdelingsleder på Kongskilde Industries, men der går mindst et par uger, før han skal begynde på arbejde igen.   Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Fredag den 3. april 

Efter fire dage kommer Henrik Osterkryger ud af respiratoren og ført tilbage til sin enestue på den medicinske covid-19 afdeling for at restituere.

- Det foregik med en hel del ilt-tilførsel, fordi jeg havde svært ved at ilte mit blod. Så jeg fik rigtig meget ilt, især i starten, og så blev det gradvist trappet ned. Så begyndte dagene at blive lange, fordi jeg var ved at blive relativt frisk, fortæller han.  

Onsdag den 8. april 

Mandag den 6. april har Henrik Osterkryger ikke længere symptomer. Feberen er forsvundet, men han får medicin, fordi han har fået en lungebetændelse oveni. Men efter 48 timer er det tid til at udskrive ham onsdag den 8. april.

- Det er en lettelse, fordi så sjovt er det heller ikke at ligge på sygehuset, selv om de gør alt, hvad de kan og er utroligt dygtige. Jeg har ikke på noget tidspunkt kunnet klage over noget. Men det var dejligt, da jeg onsdag fik at vide, at nu var det tid til at skulle hjem 

De kommende uger skal Henrik Osterkryger bruge til at komme sig, og han glæder sig over det spirende forår:

- At komme hjem og se at alting grønnes og høre traktoren køre bagude i marken, så er det her man hører til og det giver en utrolig glæde og energi, og det er jeg sikker på er med til at fremskynde processen, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Henrik Osterkryger. 


Nyhedsoverblik