Gode venner: Ænder kravler rundt på schæferen Tanja

Schæferen Tanja og en flok ænder fra Omø har fået en usædvanlig tryg relation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er godt at have en ven - og det kan være endnu bedre at have mange.

Det ved schæferhunden Tanja fra Omø ved Sjællands vestkyst noget om. For blandt hendes venner finder man ikke kun ejeren Tom Poulsen, men også en flok rappende, bevingede dyr, der residerer i Omøs gadekær.

Hver dag går Tanja og Tom nemlig tur for at handle i den lille købmand i Omø by. Sådan har det været i schæferens snart 11-årige liv, og derfor er Tanja og Omø Bys ænder mildt sagt blevet fortrolige med hinanden.

quote Hun kan lide alt og alle

Tom Poulsen, hundeejer, Omø

Faktisk er de så fortrolige med hinanden, at flere af ænderne uden tæven flyver op og lander på Tanjas ryg, når hun sammen med Tom Poulsen kommer forbi for at fodre dem. Det kan du se i videoen øverst i artiklen her, som Tom Poulsen har sendt til TV2 ØST.

- Vi har gået den tur hver dage i de ti år, jeg har haft Tanja - uanset hvordan vejret er. Efter hånden er ænderne blevet så vant til, at vi kommer forbi og fodrer dem, at de somme tider går os i møde, fortæller Tom Poulsen - et syn, der om sommeren ofte morer de turister, der lægger vejen forbi Omø.

Det vigtigste er opdragelsen

Når nye ællinger kommer til hvert år, vænner de sig hurtigt til Tanja. Det samme gør de ænder udefra, der lægger deres vej forbi Omøs gadekær.

- De plejer at holde sig i baggrunden nogle dage, men efter hånden vænner de sig til hende, forklarer Tom Poulsen.

Schæferhunden er først og fremmest kendt som brugshund og bruges især af politistyrker landet over. Måske derfor har den fået et lidt ufortjent ry som en lidt for vagtsom og vrissen hund. Men med den rette omsorg og opdragelse har man en både god og kærlig hund, mener Tom Poulsen.

Hun finder sig nemlig ikke kun i, at ænderne sætter sig på hendes ryg. Tom har for eksempel også oplevet, at ænderne har snuppet et stykke brød ud af munden på Tanja, uden at hun blev vred - selvom det er børnelærdom for de fleste, at man ikke skal tage mad fra en hund.

- Det vigtigste er opdragelsen. Tanja er den tredje schæfer, jeg har haft, og de har alle været meget rolige. Hun kan lide alt og alle, siger Tom Poulsen.