Fregat stævner ud fra Korsør: - Nu har vi trænet op i så lang tid, så nu er det godt at komme afsted

Fregatten Iver Huitfeldt stævnede i dag ud fra Korsør. Krigsskibet og dets 159 besætningsmedlemmer skal til Hormuzstrædet og sikre fri sejlads.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Solen stod højt på en skyfri himmel og spejlede sig i det blanke vand ud for Korsør, da fregatten Iver Huitfeldt til formiddag stævnede ud med Storebæltsbroen som bagtæppe.

quote Når jeg i dag sender jer afsted, så er det fordi retten til fri sejlads er en værdi, der er af så stor væsentlighed, at den er værd at kæmpe for

Trine Bramsen (S), forsvarsminister

Den danske fregat har sat kursen mod Hormuzstrædet, hvor den skal hjælpe med at sikre fri sejlads i området. Inden Iver Huitfeldt stævnede ud, stod besætningen ret foran forsvarsminister, Trine Bramsen (S), der sendte dem afsted med en tale.

- Det er jo ikke for sjov, når vi sender jer afsted. Når jeg i dag sender jer afsted, så er det fordi retten til fri sejlads er en værdi, der er af så stor væsentlighed, at den er værd at kæmpe for, lød det blandt andet fra hende.

Læs også
Nymalet storebæltsfærge er ankommet til Halsskov Færgehavn
Læs også
Nymalet storebæltsfærge er ankommet til Halsskov Færgehavn

Hormuzstrædet er en passage i Mellemøsten, der markerer overgangen fra Omanbugten til Den Persiske Golf. Iran og Oman har på hver sin side kyst til strædet, der er vigtigt for international oliehandel, og som i 2019 var særlig præget af uro og angreb på flere kommercielle skibe.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hormuzstrædet er en vigtig passage for oliehandlen. Især i 2019 var det uropræget med flere angreb på kommercielle skibe.
Hormuzstrædet er en vigtig passage for oliehandlen. Især i 2019 var det uropræget med flere angreb på kommercielle skibe. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Kommer hjem til jul

Da forsvarsministeren havde forladt fregatten, kunne det knap 140 meter lange krigsskib lægge fra land og begive sig ud på en lang sejltur. Mere nøjagtigt 7000 sømil svarende til lige knap 13.000 km skal tilbagelægges.

quote Så sent som i går stod vi og tog julekassen ned fra loftet og gjorde klar, til jeg kom hjem igen

Michael Kruuse, besætningsmedlem, Fregatten Iver Huitfeldt

Besætningen består af i alt 159 personer, og de har ventet længe på at komme afsted, da flere planlagte missioner i foråret er blevet aflyst på grund af corona. Nogle med mange års erfaring, mens det for nogen er første mission – heriblandt overkonstabel Martin Larsen Ulnits.

- Det er spændende. Jeg glæder mig helt vildt. Nu har vi trænet op i så lang tid, så nu er det godt at komme afsted, lød det kort før afgang.

Artiklen fortsætter under billedet.

Michael Kruuse har været i søværnet i 15 år. Han har fundet julepynten frem, så den er klar, når han vender hjem før jul.
Michael Kruuse har været i søværnet i 15 år. Han har fundet julepynten frem, så den er klar, når han vender hjem før jul. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

På kajen i Korsør stod familie og venner klar til at tage afsked med deres kære, der ikke er tilbage i dansk farvand før til jul. Og det kan være nogle lange måneder – også for besætningen.

- Det er selvfølgelig altid hårdt at skulle være væk hjemmefra i fire måneder. Så sent som i går stod vi og tog julekassen ned fra loftet og gjorde klar, til jeg kommer hjem igen. Så det er en lang tur, men vi er spændte, fortæller Michael Kruuse, der har været i søværnet i 15 år.

Fregatten Iver Huitfeldt deltag er i missionen sammen med andre europæiske nationer ledt an af Frankrig.

Familie og venner vinker farvel til besætningen på fregatten Iver Huitfeldt, der vender hjem om fire måneder.
Familie og venner vinker farvel til besætningen på fregatten Iver Huitfeldt, der vender hjem om fire måneder. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

 

 


Nyhedsoverblik