Forurenet jord fra sjællandsk by endte hos Nordic Waste

Slagelse Kommune sendte havbundsjord forurenet med PFAS fra Korsør til Nordic Waste i Randers Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Miljøvirksomheden Nordic Waste i Randers Kommune blev en del af løsningen på Slagelse Kommunes miljøudfordringer med PFAS-forurenet havbundsjord. Det skriver mediet RADIO4.

Sedimentet med de potentielt kræftfremkaldende evighedskemikalier er nemlig blevet sendt til Jylland. 

I disse uger arbejder Randers Kommune nu på at undgå en potentiel miljøkatastrofe, hvor forurenet jord fra Nordic Waste risikerer at ende i en nærliggende å.

quote Jeg ønsker ikke, at den frygtelige sag fra Korsør skal gentage sig andre steder

Rosa Lykke Yde (SF), Byrådspolitiker, Randers Kommune

Det er endnu ikke afklaret, præcist hvor forureningen fra Korsør er endt. Rosa Lykke Yde (SF) er byrådspolitiker i Randers Kommune. Hun blev kontaktet af bekymrede borgere fra Korsør, der mente at kunne huske, at PFAS-jorden var blevet sendt til Nordic Waste.

- Når det her farlige affald har været til stede på Nordic Waste, hvad har der så ellers ligget derude? lyder det fra Rosa Lykke Yde. 

Den jyske politiker er særligt bekymret for, hvorvidt PFAS-jorden er håndteret ansvarligt.

- Når vi står nu med de store udfordringer på Nordic Waste, så er min bekymring, om der er styr på det: Har vi fået håndteret det her farlige affald korrekt?

PFAS-jord til forsøg på Nordic Waste - eller dumpet i havet 

Slagelse Kommune skriver i en udtalelse til TV2 ØST:

- Randers Kommune var indforstået med bortskaffelsen, og det blev aftalt, at sedimentet blev kategoriseret som klapmateriale indeholdende farlige stoffer.

Slagelse Kommune har ikke villet lade sig interviewe om sagen med henvisning til, at kommunen ikke har 'yderligere at tilføje'. 

Miljøstyrelsen definerer klapning ved, når havbundsmateriale graves op og dumpes et andet sted på havet. 

quote Mine alarmklokker bimler og bamler, for jeg er ikke sikker på, sagen er håndteret, som den skal

Rosa Lykke Yde (SF), Byrådspolitiker, Randers Kommune

- Slagelse Kommune skriver, sedimentet er sendt til klapning. Så ligger det vel ikke inde hos Nordic Waste?

- Det er jo en af de ting, der skal opklares. For Randers Kommune er også citeret for, at der er tale om, at man har flyttet jorden i forbindelse med jordskreddet. Så har de bare haft det på deponi derude, og har de haft tilladelser til at have det liggende? spørger Rosa Lykke Yde (SF). 

Borgere forgiftet med PFAS i årevis

118 medlemmer af Korsør Kogræsserforening fik målt forhøjede værdier af PFAS i blodet efter at have spist kalvekød fra køer, der har gået på en PFAS-forurenet eng nær Korsør Brandskole.

Kødet her stammer fra køer, der har græsset på engen ved Korsør Nor, hvor der er fundet PFAS.
Kødet her stammer fra køer, der har græsset på engen ved Korsør Nor, hvor der er fundet PFAS. Foto: TV2 ØST

Medlemmerne fra kogræsserforeningen blev i december sidste år tildelt fri proces til at starte en erstatningssag mod Slagelse Kommune. 

Læs også
PFAS-forgiftede ét skridt nærmere erstatning
Læs også
PFAS-forgiftede ét skridt nærmere erstatning

PFAS er en samlet betegnelse for en række flourstoffer, herunder PFOS. 

Stoffet stammer fra brandskum, der er blevet brugt på brandskolen i Korsør, og som via regn- og spildevand har spredt sig til den eng, hvor foreningens køer gik og græssede. Flourstoffer blev tidligere brugt i brandslukningsskum, fordi stofferne blandt andet har en brandhæmmende effekt. 

I april 2021 valgte Slagelse Kommune at bortskaffe cirka 22 ton PFAS-jord til virksomheden Nordic Waste i Ølst, syd for Randers. 

- Det svarer til, hvad der cirka kan være i en almindelig lastbil med anhænger, skriver Slagelse Kommune til TV2 ØST. 

Den relativt lille mængde får dog ikke Rosa Lykke Yde (SF) fra byrådet i Randers til at føle sig mere tryg.

- Det er klart, hvis man sætter det i relief til jordskreddet, så er det her småting. Men nu handler det om, hvad der har ligget derude, og at det her er farligt affald. Jordskreddet derude skulle jo på papiret være ikke-forurenet og lettere forurenet jord. Men her er der i hvert fald tale om farligt affald, siger Rosa Lykke Yde (SF) til TV2 ØST.

Læs svaret fra Slagelse Kommune her:

Slagelse Kommune bortskaffede i april 2021, 21,96 ton sediment til Nordic Waste. Det svarer til, hvad der cirka kan være i en almindelig lastbil med anhænger. 

Sedimentet er fremkommet efter oprensning af en grøft beliggende mellem Korsør Brandskole og Korsør Nor. 

Sedimentet blev analyseret inden bortskaffelsen, og der blev påvist indhold af PFOS i sedimentet. 

Forinden bortskaffelsen blev Nordic Wastes miljøgodkendelse gennemgået, og Randers Kommune blev kontaktet af Slagelse Kommune angående muligheden for bortskaffelse. 

Randers kommune var indforstået med bortskaffelsen og det blev aftalt, at sedimentet blev kategoriseret som klapmateriale indeholdende farlige stoffer.

Kilde: Flemming Kortsen, chef for Center for Miljø, Plan og Teknik, Slagelse Kommune

Stilhed blandt de ansvarlige

Nordic Wastes formand, Søren Gran Hansen, har ikke ønsket at kommentere oplysningerne til RADIO4, ligesom den konkursramte virksomheds pressetjeneste heller ikke har haft nogle kommentarer. 

Ifølge RADIO4, der er kommet i besiddelse af et dokument udarbejdet af Randers Kommune, har der været udført forsøg med rensning af PFAS hos Nordic Waste. Det fremgår i en mail fra Randers Kommune, at forurenet materiale fra PFAS-forsøg er blevet flyttet "over i en bygning ved siden af bassinerne." 

TV2 ØST har spurgt Randers Kommune, hvor meget af Korsørs forgiftede PFAS-jord, der er sendt til rensning og hvor meget, der er blevet dumpet i havet. Randers Kommune har i et svar til TV2 ØST skrevet, at kommunen ikke har kunnet nå at undersøge, hvordan PFAS-forureningen er håndteret. Spørgsmål som Rosa Lykke Yde (SF) også venter at få afklaring på.

- Jeg ønsker ikke, at den frygtelige sag fra Korsør skal gentage sig andre steder. Mine alarmklokker bimler og bamler, for jeg er ikke sikker på, sagen er håndteret, som den skal.


Nyhedsoverblik