Formand trækker sig

Både kredsformanden og den ene kandidat, Britta Huntley, er bekymrede for, om valghandlingen kommer til at forløbe efter bogen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er fortsat mere end halvandet år til, at alle landets stemmeberettigede borgere skal vælge, hvem der skal have magten i netop deres kommune. Alligevel er der allerede nu heftig - intern - valgkamp i Slagelse Kommune.

Det drejer sig om kommunens socialdemokratiske afdeling, som skal finde deres borgmesterkandidat til valget i 2025. Men nu har den kamp fået partiets kommuneformand, Tony Bomholt Rasmussen, til at forlade sin post og samtidigt lange ud efter sine partifæller.

Det skriver Sjællandske Nyheder.

Årsagen til Tony Bomholt Rasmussens tilbagetrædelse er, ifølge ham selv, en usmagelig opførsel fra andre af partiets medlemmer i valgkampen. Det skriver han i et brev til partiets medlemmer i kommunen.

Usmagelig valgkamp

Specifikt peger han på de tre næstformænd i kredsen, Kurt Sørensen, Lotte Helveg og Søren Hjorth Jensen, som han kritiserer for, i videoer på Facebook, at ytre deres opbakning til en af de socialdemokratiske kandidater Søren Horn Petersen.

- For mig er det usmageligt, at man oplægger videoer, der nærmest antyder, at formandskabet har en fælles holdning om, hvem der skal være vores spidskandidat til det kommende kommunevalg, skriver Tony Bomholt Rasmussen i brevet.

Han er derfor kommet frem til, at han ikke kan se sig selv samarbejde med de tre næstformænd fremadrettet.

Det ærgrer den ene af de anklagede, Søren Hjorth Jensen, som har været medlem af Socialdemokratiet i enten Skælskørs eller Korsørs partiforening siden 1996.

- Vi er jo medlemmer af et politisk parti, ikke en hyggelig strikkeklub. Det er mennesker, som har holdninger, og de skal have lov til at komme frem. Det er jo ikke Putin det her. Vi er frie mennesker i et demokrati, siger han til TV2 ØST.

Tony Bomholt Rasmussen har ikke ønsket at stille op til interview med TV2 ØST.

Søren Hjorth Jensen kalder det "fuldstændigt henne i vejret at tro, der kunne laves fiflerier med afstemning".
Søren Hjorth Jensen kalder det "fuldstændigt henne i vejret at tro, der kunne laves fiflerier med afstemning". Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Bekymret for stemmeoptælling

Særligt Kurt Sørensen, som også er formand for kandidatudvalget i partikredsen, langer Tony Bomholt Rasmussen ud efter i brevet.

- Værst af alt er det, at formanden for kandidatudvalget, der skal forestå valgkampen, optræder helt uden for den ramme, han selv har været med til at udforme. Jeg er særdeles bekymret for hans habilitet i forbindelse med optælling af stemmer, lyder det.

Kurt Sørensen skriver i en mail til TV2 ØST, at han ikke ønsker at kommentere Tony Bomholt Rasmussens anklager i pressen.

- Personligt har jeg kun godt at sige om den afgåede formand, som har ydet en kæmpe indsats sammen med formandskabet. Lige nu er jeg optaget af - sammen med den øvrige ledelse - at sikre, at urafstemningen om borgmesterkandidat bliver gennemført efter reglerne, skriver han.

Partikollega Søren Hjorth Jensen lægger dog ikke fingre imellem, når han bliver spurgt ind til Tony Bomholt Rasmussens anklager om inhabilitet.

- Det er fuldstændigt hen i vejret at tro, der kunne laves fiflerier med afstemning. Vi er altså nogle ordentlige mennesker i partiet, siger han.

Tæt løb og urafstemning

Partiets nye borgmesterkandidat skulle egentlig være fundet ved den seneste generalforsamling 20. marts. Men det krævede, at én af de to kandidater fik 2/3 af stemmerne. Resultatet var dog langt tættere, da den ene kandidat, Britta Huntley, fik 68 stemmer, mens Søren Horn Petersen fik 67.

Søren Horn Pedersen mener ikke, der er noget i vejen med, at han deler video med partifæller, som ytrer deres opbakning til ham.
Søren Horn Pedersen mener ikke, der er noget i vejen med, at han deler video med partifæller, som ytrer deres opbakning til ham. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Derfor skal der nu en urafstemning til for at afgøre det. Det vil sige, at der fra i dag, den 2. april, og indtil tirsdag den 9. april vil være mulighed for at stemme flere steder i kommunen. Det vil blot kræve almindeligt stemmeflertal at vinde. Så hvis resultatet bliver som ved generalforsamlingen, løber Britta Huntley med spidskandidaturet.

Til Sjællandske Nyheder siger Søren Horn Petersen (der er fra Slagelse), at han oplevede, ”at der var sket en mobilisering fra Korsørs side til fordel for min modkandidat (Britta Huntley er fra Korsør)”.

- Jeg oplevede, at der kom en række medlemmer, som jeg ikke kendte og sikkert ikke kommer til at møde igen, og det gjorde jo, at afstemningen blev meget tæt, siger Søren Horn Petersen.

Du omtaler det som en mobilisering, altså en aktiv indsats for at få folk til at komme. Er der noget fordækt i det?

- Overhovedet ikke. Det er en del af valgkampen, lyder det.

Socialdemokratiet har regler, der gør, at man ikke bare kan melde sig ind og være stemmeberettiget fra den ene dag til den anden. Søren Horn Petersen anerkender, at alle stemmeberettigede medlemmer af Socialdemokratiet har været i deres fulde ret til at møde op og stemme, selvom de ikke normalt møder op til generalforsamlinger.

Politisk analyse af opgør mellem Korsør og Slagelse

Ifølge TV2 ØSTs politiske redaktør, Ivan Nielsen, er det ikke så mærkeligt, at der bliver talt om Korsør og Slagelse som to forskellige hold, på trods af at de hører under samme kommune, og at medlemmerne i sidste ende repræsenteres af politikere i hele Slagelse Kommune:

"Det er jo små 20 år siden (2007), at vi havde en reform, hvor kommunerne blev lagt sammen. Men partiforeningerne kæmper stadig internt om indflydelse. I alle de store partier er der en kamp mellem de lokale partiforeninger, fordi de gerne vil repræsenteres bedst muligt.

I Slagelse Kommune er der tre partiforeninger hos Socialdemokratiet: En i Slagelse, en i Korsør og en i Skælskør. Det er jo meget naturligt, at man gerne ser sin kandidat placeret bedst muligt i det magthierarki, der kommer til at være i et parti.

Man er tættere på personen, man har måske ovenikøbet en relation til personen, og så er det måske lidt lettere at gøre sin indflydelse gældende. I praksis betyder det nok egentlig ikke så meget, som de her partiforeninger går og tror. Men det er jo også en del af deres berettigelse; at de kæmper for deres område."

Britta Huntley afviser, at hun skulle have gjort noget særligt for at mobilisere medlemmer fra én del af kommunen til generalforsamlingen.

- Jeg har jo været aktiv ved at snakke med folk, siden der blev udskrevet valg i juni sidste år. Der har jeg altså ikke gået op i, om man kom fra det ene eller andet sted (Korsør, Skælskør eller Slagelse, red.), siger hun.

Britta Huntley er, ligesom Tony Bomholt Rasmussen, bekymret for, at valghandlingen kommer til at foregå, som den skal.
Britta Huntley er, ligesom Tony Bomholt Rasmussen, bekymret for, at valghandlingen kommer til at foregå, som den skal. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Videoer som modtræk

Efter generalforsamlingen har Søren Horn Petersen så delt flere videoer på sin Facebookside, hvor medlemmer af partiet ytrer deres opbakning. Heriblandt de tre næstformænd, men også Lis Tribler, der var borgmester i Slagelse Kommune fra 1998 til 2013.

- Vi har holdt krudtet lidt tørt, og nu skyder vi det så af. Det er en del af vores mobiliseringskampagne. Det er der da ikke nogen tvivl om, fortæller Søren Horn Petersen.

Det er altså disse videoer, som afgående formand Tony Bomholt Rasmussen kritiserer. Og Britta Huntley følger trop.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at man ikke går ud som privatperson, men bruger sin titel og partiets logo (i videoen, red.). Lige præcis vores bestyrelsesmedlemmer skal jo repræsentere både den ene og den anden borgmesterkandidat, uanset hvem vi vælger, siger hun.

Men de stemmer vel på lige fod med alle andre partimedlemmer?

- Ja, selvfølgelig. Det er også derfor, jeg siger, man kan gøre noget privat. Det er noget andet.

Tony Bomholt Rasmussen er bekymret for stemmeoptællingen. Er du tryg ved den valghandling, der skal foregå nu?

- Jeg tror, jeg er en lille smule bekymret for, om det kommer til at forløbe, som det nu skal, siger hun.

Som i at der skulle blive talt forkert med vilje?

- Jeg tror ikke, jeg siger mere, end det jeg har sagt, lyder det.

Optællingen af urafstemningen finder sted tirsdag den 9. april klokken 19:00 i 3Fs lokaler og kan overværes af alle, skriver Socialdemokratiet i Slagelse Kommune på Facebook.


Nyhedsoverblik