Feras læser på universitetet i Slagelse - en ny beslutning gør ham forvirret

På grund af økonomiske udfordringer er forhandlinger om Campus Slagelse indstillet. Borgmester Knud Vincents (V) er trist, men optimistisk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Roskilde Universitet (RUC) kommer ikke til at overtage Syddansk Universitets (SDU) campus i Slagelse. 

quote Vi er så langt fra hinanden, at vi ikke kan nå hinanden

Jens Ringmose, rektor, SDU

Derfor står Campus Slagelses 1.400 elever nu tilbage med uvished om fremtiden for deres uddannelse. 

En af dem er Feras Al-Hasan, der læser erhvervsøkonomi.

- Det er forvirrende, fordi man ikke ved, om man skal gå på SDU eller RUC. Først var det SDU, så skulle det blive til RUC - og så alligevel ikke, siger han. 

I marts underskrev RUC og SDU en hensigtserklæring om, at RUC skulle overtage SDU's uddannelser i Slagelse. 

- Det er et ønske for RUC at være i hele regionen. Vi vil gerne være Sjællands universitet, sagde rektor på RUC, Hanne Leth Andersen, dengang.

Seks måneder senere er forhandlingerne dog indstillet på grund af økonomiske forhold.

Efter seks måneder har RUC og SDU droppet forhandlingerne omkring Campus Slagelse.

Men det har dog været et godt samarbejde, mens det varede, fortæller rektor på RUC, Hanne Leth Andersen.

- Det er utroligt ærgerligt, at det ikke kunne lykkes. Vi har brugt mange timer på at udrede alting. Men det er for dyrt, siger hun.

Mindre ungdomsårgange har betydet et markant fald i antallet af studerende på Campus Slagelse,  og det giver færre uddannelsesindtægter.

- Optaget er faldet helt ekstremt meget fra 2017 og frem til i dag på uddannelserne i Slagelse. Det giver et stort underskud, der vokser, siger Hanne Leth Andersen.

SDU søger alternativer

På grund af underskuddet afhang aftalen af, at SDU i en årrække ville betale RUC kompensation for at overtage uddannelserne. 

Men det har ikke været muligt for parterne at blive enige om, hvor stort det beløb skulle være. 

- Det skal være bæredygtigt, og det, vi skulle have betalt med, var arbejdspladser på vores campus i Roskilde, og vi har hele tiden været enige om, at begge universiteter skulle ud af det her, uden at det ville koste arbejdspladser, siger Hanne Leth Andersen.

Rektor på RUC, Hanne Leth Andersen, fortæller, at RUC ikke er færdig med at afsøge mulighederne for at etablere sig i Slagelse.

Rektor på SDU, Jens Ringmose, bekræfter, at de har haft et konstruktivt forhandlingsforløb, men kompensationsbeløbet afgjorde sagen.

- Vi er så langt fra hinanden, at vi ikke kan nå hinanden. Der er nogle meget forskellige syn på, hvordan økonomien ser ud på Campus Slagelse, siger SDU's rektor.

Rektoren for SDU forklarede i marts til TV2 ØST, at det var et afslag på udvidelse af antallet af uddannelser i Slagelse, der gav anledning til at begynde at tale om overdragelsen.

- Vi har gennem længere tid været meget opmærksomme på, om vi har mulighed for at udvikle vores uddannelsesportefølje i Slagelse, og det er klart, at den bekymring fik betydelig næring, da vi fik det afslag på at kunne oprette folkesundhedsvidenskab, og det var den direkte anledning til, at vi tog dialogen med RUC, sagde han.

Læs også
Absalon tilbyder uddannelse til flere - men der er stadig mange tomme pladser
Læs også
Absalon tilbyder uddannelse til flere - men der er stadig mange tomme pladser

Jens Ringmose har ikke mulighed for at være mere konkret på, hvad SDU's fremtid i Slagelse bliver, og om forhandlingssammenbruddet kan kan føre til en lukning. Men de vil undersøge deres muligheder i den vestsjællandske by.

- Vi har et relativt stort årligt driftsunderskud på Campus Slagelse, så vi er nødt til at se på, om der kan være nogle alternativer, siger han.

Borgmesteren er optimistisk

Borgmester i Slagelse, Knud Vincents (V), mener, det er trist, at forhandlingerne er brudt sammen.

- Jeg tror fortsat på, at vi kan have universitetsuddannelser i Slagelse fremadrettet. Jeg tror, det er nødvendigt, siger han.

Borgmester i Slagelse Knud Vincents tror på, at byen kan forblive en universitetsby.
Borgmester i Slagelse Knud Vincents tror på, at byen kan forblive en universitetsby. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Han har været i tæt dialog med både RUC og SDU i forbindelse med forhandlingerne, og kommer til at bakke op om de andre potentielle uddannelsesmuligheder i byen.

- Vi er stadig aktive i at afsøge, hvordan vi kan være med til at understøtte, at der kommer noget i fremtiden. Jeg er rimelig optimistisk. Lad os nu se, hvad SDU beslutter sig for fremadrettet, siger han.

Læs også
RUC vil overtage SDU i Slagelse: - Vi vil gerne være Sjællands universitet
Læs også
RUC vil overtage SDU i Slagelse: - Vi vil gerne være Sjællands universitet

Borgmesteren er derudover i kontakt med ordførerne på området, så de kan hjælpe med at sikre, at der ligger et universitet i Slagelse. 

- Sjælland er den landsdel i Danmark, hvor man bruger færrest midler på universiteter, så vi har arbejdet på at se, om der ikke var folketingspolitikere, der mente, at det var på tide, at man gav det et løft, siger han.

Hvad vil det betyde for Slagelse, hvis der ikke er et universitet i fremtiden?

- Jeg leger slet ikke med det scenarie. Jeg ser på, hvordan jeg og min forvaltning kan underbygge det i dagligdagen. Det arbejder vi benhårdt på hver evigt eneste dag, siger han. 

Absalon kan blive en løsning

RUC er heller ikke færdige i forsøget på at få sig etableret i Slagelse. 

Rektor Hanne Leth Andersen fortæller, at det hele tiden har været meningen, at der også skulle afsøges et samarbejde med Professionshøjskolen Absalon og Zealand, der som SDU har afdelinger i Slagelse. 

- Måske er der nogle uddannelser på Professionshøjskolen Absalon og Zealand, der mangler nogle overbygninger, siger hun.

Læs også
RUC skal alligevel ikke overtage campus i Slagelse
Læs også
RUC skal alligevel ikke overtage campus i Slagelse

Rektoren fortæller, at de blandt andet overvejer at etablere overbygninger til Absalons sundhedsfaglige uddannelser.

Derudover afsøger RUC mulighederne for at kunne overtage dele af Absalons campus.

- Vi er i god dialog med Absalon om det lavpraktiske. På grund af de faldne ungdomsårgange, og at der ikke er så stor søgning, så har de også ledig kapacitet i deres bygninger. Det giver super god mening, at flytte ind med dem, siger Hanne Leth Andersen.


Nyhedsoverblik