Endnu et udbrud af fugleinfluenza - 4.000 kalkuner skal aflives

En kalkunbesætning i Lundby ved Skælskør er ramt af fugleinfluenza. 4.000 kalkuner skal nu aflives.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er konstateret fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Lundby ved Skælskør.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. 

Kalkunerne er smittet med H5N8, og udbruddet betyder, at omkring 4.000 kalkuner i erhvervsbesætningen nu skal aflives for at forhindre yderligere smitte til fugle i området.

- Smitten er opdaget ved, at der den ene dag døde 10 kalkuner og næste dag 130, og så skal man reagere, og det har de gjort helt, som de skulle ude på farmen, forklarer Birgit Hendriksen, der er chef for VeterinærØst i Fødevarestyrelsen.

- Når smitten først er kommet ind i et hus, så er den overalt, så vi er nødt til at aflive alle 4.000 kalkuner, tilføjer hun.

Del af større erhvervsbesætning

Fødevarestyrelsen etablerer en tre og en ti kilometer restriktionszone rundt om den smittede besætning, hvor fjerkræbesætninger bliver underlagt særlige restriktioner.

De 4.000 kalkuner er del af en større erhvervsbesætning i Lundby. I alt består besætningen af cirka 50.000 kalkuner fordelt i 10 bygninger. Der er kun konstateret smitte hos fuglene i den ene bygning. Besætningens øvrige bygninger ligger spredt over et større område.

- Der er umiddelbart ikke tegn på smitte blandt fuglene i de andre bygninger, og bygningerne ligger med god afstand. Men vi holder nøje øje med, om der skulle være tegn på, at smitten har spredt sig til kalkuner i de andre bygninger eller til andre fugle i området, siger Tim Petersen.

Sandsynligvis fra vilde fugle

Det er endnu ikke muligt at sige præcist, hvordan kalkunerne er blevet smittet, men der er sandsynligvis sket smitte fra vilde fugle.

Smittezone rundt om besætningerne:

Udbruddet i Lundby er det ottende i danske besætninger siden begyndelsen af november sidste år. Fødevarestyrelsen opfordrer derfor fortsat både erhvervsbesætninger og hobbyavlere til at vise stor forsigtighed og være ekstra opmærksomme i omgangen med deres fugle.

- Vi vil vi på det kraftigste opfordre til, at ejere af fjerkræhold, også hobbybesætninger, er ekstra opmærksomme på at følge krav og anbefalinger for at minimere risikoen for, at vilde fugle kommer i kontakt med deres fjerkræ. Ligeledes skal man anvende rengjorte gummistøvler og sikre sig, at det udstyr, der anvendes til pasningen af dyrene, ikke har fugleklatter eller andet materiale fra vilde fugle, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.

Torsdag blev der konstateret fugleinfluenza i et fasanopdræt ved Ringsted. Her er 550 fasaner blevet aflivet. Det er ikke ualmindeligt for årstiden, at der opstår en række udbrud, fortæller Birgit Hendriksen, men H5N8-varianten er alligevel særligt smitsom.

- Fugleinfluenza er her, men i år er det bare i en mere virulent udgave. En potent en som laver en del ballade, siger hun.