Ekstra motion på skoleskemaet mod sukkersyge

4 timers ekstra idræt om ugen betyder en næsten halvering af risikoen for diabetes 2, altså livsstilssukkersyge. Det viser en ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Slagelse kommune har 3 skoler i 3/4 år som en del af et forsøg kørt med 6 timers idræt på skoleskemaet om ugen, istedet for de sædvanlige 2 timer. Og resultaterne er meget positive siger idrætslærer Stine Dunkan, Antvorskov skole, i dag til TV2 Øst. - Det er tydeligt, at børnene er langt bedre til at koncentrere sig, de er meget bedre til at sidde stille og fokusere, efter at vi har fået mere motion på skemaet siger Stine Dunkan.

Men nu viser et forskningsprojekt fra Svendborg, at der er flere fordele ved at sætte 6 timers skoletid om ugen af til motion. Forskere har i 3 år fulgt 1200 skoleelever, der fik øget idrætsundervisningen fra 2-6 timer, og nu viser det sig, at eleverne der har fået mere motion får nedsat risikoen for type II diabetes med 45 %.

Dertil kommer, at der er færre fede børn, børnene får bedre koordination og balance og bliver stærkere og endelig får børnene lavere risiko for rygproblemer.

Der er altså store samfundsmæssige gevinster ved at indføre mere idræt i skolerne. Det mener forskningsleder og overlæge Niels Wedderkopp, der står i spidsen for Svendborg-projektet:

”Det er klart, at med kommunernes trængte økonomi er det svært at forestille sig, at de vil bruge penge på at indføre mere idræt i skolen. Men spørgsmålet er, om de har råd til at lade være. Der er ingen tvivl om, at de resultater, vi har fået foreløbig, peger på, at der kan være penge at spare på forebyggelse, som jo er langt billigere end behandling, siger Niels Wedderkopp, der påpeger, at en diabetes II koster samfundet 250.000 kr om året.

I Slagelse kommune fortsætter projektet med flere idrætstimer på skoleskemaet frem til næste sommer, men borgmester Lis Tribler håber at kunne finde en måde at køre projektet videre på, og måske endda udvide den ekstra idrætsundervisning, således at den omfatter alle elever fra 0. klasse til 10.

- Vi tror, at det rykker noget i forhold til vores børn og unge i Slagelse. De skal have en bedre indlæring og lære at bevæge sig noget mere i dagligdagen, så vi vil gøre meget for, at det fortsætter, siger Lis Tribler i dag til TV2 Øst.


Nyhedsoverblik