Egernfamilie er flyttet i parcelhus for ugler

For tre år siden købte Steen Bendsten og hustruen en uglekasse, men de har ikke set en eneste ugle. Til gengæld er en egernfamilie flyttet ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De havde håbet på ugler. I stedet har de fået egern. 

For tre år siden købte Steen Bendtsen og konen et uglehus til haven i Slagelse, men i stedet for bevingede dyr med fjer, er der i stedet flyttet små rødbrune egern ind.

- Vi havde ellers også købt et egernhus efter alle kunstens regler og med to udgange, som vi havde fået at vide, at de helst vil have, men det har de ikke rørt, fortæller Steen Bendtsen. 

Tre små unger

Til gengæld tiltrak uglehuset egernmoren, og det er altså her, hun har valgt at få sine unger.

-  Det er nok 14 dage siden, at ungerne kom. Vi har en kikkert, der peger lige ud mod huset, så vi kan følge med i, hvad der sker. Det er herligt, siger Steen Bendtsen. 

Nu piler tre små egernunger så rundt i kassen, og de er så småt begyndt at vove sig ud på lærkestammen, hvor uglekassen hænger seks-syv meter over jorden. 

Fakta om egern

Det er ikke ualmindeligt, at egern flytter ind i kasser, der ellers er beregnet til andre dyr, fortæller naturvejleder Tine Raahauge fra Slagelse Naturskole.

- Hvis man forærer dem sådan et parcelhus, og det ellers sidder højt nok oppe i træet og der er føde i nærheden, så flytter de ind.  

En deciliter solsikkekerner

Moregernet er tilsyneladende ret tilfreds med betingelserne i haven i Slagelse. Hun har i hvert fald fundet Steen Bendtsens automat med solsikkekerner, og når hun har spist en god deciliter af dem, smutter hun hen til dammen og tager sig en tår vand, før hun vender tilbage til uglekassen, hvor ungerne skal dies.

Steen Bendtsen følger livet i reden dagligt, og ifølge Tine Raahauge, så er der stadig lidt tid endnu, hvor han og hustruen kan kigge med.

- Ungerne dier i cirka to måneder, og så følger de fortsat moren et stykke tid, hvor de skal lære at finde føde, før de er helt klar til at stå på egne ben, fortæller hun.

Egern føder et til to kuld fra midt på vinteren og frem til august, men Steen Bendtsen forventer ikke umiddelbart at se nye unger i uglekassen igen senere på året.

- Vi har oplevet, at det kun er hvert andet år, at der er kommet egern. Vi har ikke tømt kassen, så måske lugten hænger ved så længe, at de kun bruger den hvert andet år, siger han.