Døde pindsvin skal bevare de levende

Et nyt forskningsprojekt skal undersøge pindsvinenes liv og trivsel. Derfor undersøger studerende fra SDU trafikdræbte pindsvin i hele landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Opdager du et trafikramt pindsvin i vejkanten, så lad det ikke ligge forgæves. Det døde dyr kan i stedet bruges til at bevare det stikkende pattedyr i fremtiden.

Selvom pindsvinet er udbredt over det meste af landet, så ved vi ikke ret meget om det nataktive dyr. Derfor er biologen Sophie Lund Rasmussen startet på sin ph.d. afhandling på Biologisk Institut på Syddansk Universitet, hvor hun netop undersøger pindsvinenes trivsel i samarbejde med Naturama.

Det skriver Sjællandske.

Sophie Lund Rasmussen har startet en landsindsamling af trafikdræbte pindsvin, hvor hun har lavet 22 indsamlingssteder. De ligger blandt andet i Slagelse, Sakskøbing og Mern.

Et mysterium

Selvom mange kender til dyret med pigge på ryggen, så er der flere aspekter ved pindsvinenes liv, der endnu er en gåde:

- Er pindsvinene indavlede? Og er de genetisk anderledes på Fyn, Jylland og Sjælland? Vi frygter, at bestanden er gået tilbage og fordi der bliver bygget flere og flere veje, der deler områderne op, risikerer vi at pindsvinene bliver indavlede, siger Sophie Lund Rasmussen til avisen.

Herudover laves der obduktioner for at finde tegn på sygdomme, og der tjekkes om pindsvinene ophober giftstoffer andre steder fra.

Hjælp til

Hvis du vil være med til at målrette bevaringsarbejdet for de levende pindsvin, kan du hjælpe Sophie Lund Rasmussen med hendes ph.d.-afhandling ved at samle det døde pindsvin op, notere opsamlingssted og dato og herefter indlevere det til én af indsamlingsstationerne:

  • Slagelse: Slagelse Dyrehospital, Rugvænget 12, 4200 Slagelse
  • Sakskøbing: Dyrenes Beskyttelses Vildplejestation, Krårup Møllevej 10, 4990 Sakskøbing
  • Mern: Dyrenes Beskyttelses Vildtplejestation, Sagebyvej 14, 4735 Mern

Resultatet af undersøgelsen skulle gerne give et tydeligere indblik i pindsvinenes trivsel i Danmark.

Du kan finde mere information på www.sdu.dk/pindsvin, hvor du også kan læse mere om projektet.