Daginstitutioner ved stadigvæk ikke, om de skal leve op til ny ghettolov

Børn fra udsatte boligområder må kun udgøre 30 procent i landets daginstitutioner. Slagelse Kommune har søgt om dispensation, men venter stadig på svar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To daginstitutioner i Slagelse Kommune ved fortsat ikke, om de skal leve op til den nye ghettolov, der trådte i kraft 1. januar.

Den ene er Børnehuset Nord i Slagelse, og den anden er Børnehuset ved Storebæltsvej i Korsør.

- Vi står lidt i et vadested, hvor vi bare venter og venter, siger Anja Worm Rasmussen, som er pædagogisk leder i Børnehuset ved Storebæltsvej.

Den nye lov betyder, at maksimalt 30 procent af de børn, der begynder i daginstitution efter 1. januar i år, må komme fra et udsat boligområde. 

quote Vi står lidt i et vadested, hvor vi bare venter og venter.

Anja Worm Rasmussen, pædagogisk leder i Børnehuset ved Storebæltsvej.

Borgmester undrer sig

I Børnehuset ved Storebæltsvej viste en optælling i efteråret, at 62 procent af børnene kom fra Motalavej, Fasanstien eller Egernsundvej, som alle tre optræder på regeringens ghettoliste

Slagelse Kommune vurderer ikke, at Børnehuset ved Storebæltsvej og Børnehuset Nord kan nå at komme ned under 30 procent i løbet af i år og har derfor søgt om dispensation i Børne- og Undervisningsministeriet, så kommunen i stedet har fem år til at nå målet.

Men ministeriet har ikke givet kommunen noget svar endnu.

- Det er da lidt mærkeligt, men der må jo være en årsag til, at det tager så lang tid, siger borgmester John Dyrby Paulsen (S).

Børnehuset ved Storebæltsvej
Læs også
Børnehaver i ghettoer risikerer at lukke - nu søger kommune dispensation
Børnehuset ved Storebæltsvej
Læs også
Børnehaver i ghettoer risikerer at lukke - nu søger kommune dispensation

Hvis Slagelse Kommune ikke får dispensation og dermed skal leve op til loven i år, så frygter Anja Worm Rasmussen, at der vil ske en nedgang i antallet af børn i institutionen, og det vil betyde, at der vil være brug for færre medarbejdere.

- Jeg har ledige stillinger, som jeg ikke tør besætte, fordi jeg ikke ved, hvad der skal ske, siger Anja Worm Rasmussen.

Anja Worm Rasmussen tør ikke ansætte nyt personale i Børnehuset ved Storebæltsvej i Korsør, før hun ved, om Slagelse Kbørnehusetommune får dispensation fra den nye ghettolov.
Anja Worm Rasmussen tør ikke ansætte nyt personale i Børnehuset ved Storebæltsvej i Korsør, før hun ved, om Slagelse Kbørnehusetommune får dispensation fra den nye ghettolov. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Har brug for fem år til at overholde loven

Mens en række kommuner fik svar på deres dispensationsansøgninger i efteråret, så afventer Slagelse, Horsens og Randers Kommuner samt fire private daginstitutioner stadig på at få besked på, om de kan få dispensation fra den nye lovs krav.

quote Vi har søgt om dispensation på de her to institutioner, fordi vi kunne se, at der vil være nogle udfordringer med at nå at komme ned på under 30 procent i år.

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse.

I Slagelse har man bedt om fem år til at få faset andelen af børn fra udsatte boligområder ned til under 30 procent i Børnehuset ved Storebæltsvej i Korsør og Børnehuset Nord i Slagelse. 

- Vi har søgt om dispensation på de her to institutioner, fordi vi kunne se, at der vil være nogle udfordringer med at nå at komme ned på under 30 procent i år. Istedet har vi udarbejdet en trappemodel, som skal sikre, at vi kommer ned under 30 procent indenfor fem år, siger John Dyrby Paulsen (S).

VIDEO: TV2 ØST besøgte Børnehuset ved Storebæltsvej i Korsør, før den nye lov trådte i kraft.

 

Hvornår daginstitutionerne kan få besked på, om de kan få dispensation fra loven, vides ikke. Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet forventer man, at svarene er "lige på trapperne".

Når det nu trækker ud, skyldes det ifølge ministeriet, at ansøgningerne er kommet sent, eller at der fortsat er en dialog i gang mellem kommunerne og ministeriet omkring dispensationsansøgningen.

quote Jeg har tænkt på, om vi skulle få lavet nogle flyers, som vi kan dele ud i postkasser rundt omkring i Korsør, altså ikke på Motalvej, men andre steder i byen

Anja Worm Rasmussen, pædagogisk leder, Børnehuset ved Storebæltsvej

Daginstitution overvejer at lave reklame for sig selv

Den nye lov skal sikre en bedre integration. Men den betyder samtidig, at pladsanvisningen i de berørte kommuner skal til at fordele børnene mellem kommunens institutioner anderledes, og at alle forældre dermed ikke kan få deres førsteprioritet.

I Børnehuset ved Storebæltsvej har Anja Worm Rasmussen overvejet, om hun kan hjælpe lidt til med den nye fordeling af børnene.

- Jeg har tænkt på, om vi skulle få lavet nogle flyers, som vi kan dele ud i postkasser rundt omkring i Korsør, altså ikke på Motalavej, men andre steder i byen. En slags reklame for vores institution, så vi kan få forældre til at vælge vores institution til og dermed komme ned under de 30 procent, siger den pædagogiske leder.

Der er i alt fire daginstitutioner i Slagelse Kommune, hvor mere end 30 procent af børnene bor i udsatte boligområder. Når man kun har søgt om dispensation til to af dem, er det, fordi pladsanvisningen vurderer, at man godt kan komme under 30 procent i de sidste to.


Nyhedsoverblik