Boligformand raser efter masseslagsmål: - Så kommer vi ikke af ghettolisten

Politiet vil ikke umiddelbart indføre en visitationszone i boligområdet Motalavej, efter 50 personer var involveret i et masseslagsmål lørdag aften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sent lørdag aften opstod der masseslagsmål mellem cirka 50 personer i boligområdet Motalavej i Korsør, der fik betjente og hundepatruljer fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til at rykke talstærkt ud til området.

Igen søndag eftermiddag klokken 16.55 fik politiet en melding om masseslagsmål, men episoden udviklede sig aldrig til et slagsmål, oplyser Lars Denholt, der er vagtchef ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. 

- Vi havde en patruljebil midt i det hele, og der var omkring 20 mennesker, som skændtes højlydt. Vi rykkede ud med flere patruljer, og det udviklede sig ikke til mere end et skænderi. Så der er ro på, og det har der været lige siden, siger Lars Denholt. 

Vagtchefen oplyser, at politiet vil være i området for at sikre ro og tryghed i området omkring Motalavej.

Boligområdet, der er på den hårde ghettoliste, har den seneste tid været plaget af flere uroligheder. Derfor frygter bestyrelsesformanden for boligselskabet Bolig Korsør, at området får svært ved at komme af ghettolisten.

quote Når man har de her store slagsmål, så kommer vi ikke af ghettolisten på noget som helst tidspunkt

Ebbe Jens Ahlgren, bestyrelsesformand i Bolig Korsør

- Jeg bliver vred. Det er møghamrende ærgerligt, fordi vi gør så mange ting for, at det her område skal komme af ghettolisen, og når man har de her store slagsmål, så kommer vi ikke af ghettolisten på noget som helst tidspunkt, siger bestyrelsesformand Ebbe Jens Ahlgren.

- Og det irriterer mig, fordi jeg gerne vil beskytte lejerne, men det kan jeg ikke, når folk slås på gaden, tilføjer han.

Indførte visitationszone

Et andet slagsmål med mellem 20 og 30 personer fik den 18. juni politiet til at indføre en visitationszonen omkring Motalavej.

I samme uge blev en 17-årig stukket ung mand i brystet med en kniv under et lignende slagsmål. En 16-årig dreng sidder varetægtsfængslet i sagen, hvor han er sigtet for drabsforsøg.

motalavej1.jpeg
Læs også
Politi massivt til stede - masseslagsmål på Motalavej
motalavej1.jpeg
Læs også
Politi massivt til stede - masseslagsmål på Motalavej

Tilbage i marts blev der affyret skud mod en lejlighed i en boligblok på Motalavej. I den sag sidder en mor og en søn fængslet. Politiet har tidligere udtalt, at de i efterforskningen ser på, hvorvidt der kan være en sammenhæng mellem de to episoder.

Inden for en visitationszone kan politiet visitere folk efter våben uden at have foretaget en sigtelse først og uden at have en begrundet mistanke om, at vedkommende er i besiddelse af våben. Hvis politiet finder våben på personen, kan det føre til en skærpet straf.

Boligformand ønsker ikke visitationszoner

Visitationszonen blev sidenhen forlænget, fordi politiet på daværende tidspunkt vurderede, at konflikten i området stadig var aktiv. Men den 9. juli valgte politiet at ophæve visitationszonen.

- Der er helt roligt på Motalavej, sagde Peter Compen, der er fungerende politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, dengang til TV2 ØST.

- Vi mener, at det, at vi har indført visitationszone, har medført, at roen er genoprettet, og at der er den nødvendige ro og tryghed på Motalavej nu, så der er ikke grundlag for at fortsætte, tilføjede han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ebbe Ahlgren, formand for Bolig Korsør.
Ebbe Ahlgren, formand for Bolig Korsør. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Alligevel ærgrer Ebbe Jens Ahlgren, der også sidder i kommunalbestyrelsen for Venstre i Slagelse Kommune, sig over det ry, der følger med visitationszonen.

- Jeg bliver som bestyrelsesformand i Bolig Korsør og som politiker bundærgerlig over, at vi skal have visitationszone i vores by. Det er sådan noget, man hører om inde i København, og det skal vi ikke have hernede, for det er en grim vej at komme på, siger han.

Læs også
Politiet ophæver visitationszone på Motalavej
Læs også
Politiet ophæver visitationszone på Motalavej

Politiet valgte forleden at ophæve visitationszonen for området, hvorefter der slagsmålet opstod. Hvad tænker du om det?

- Det vil jeg overlade til politiet, så de kan vurdere, om der skal oprettes visitationszoner igen. Men man kan spørge sig selv, om det var på tide at lukke ned, når sådan en ballade blusser op igen, svarer Ebbe Jens Ahlgren.

quote Vi kan håndtere situationen – uanset om vi har en visitationszone eller ej

 Kim Kliver, politiinspektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Bør politiet indfører visitationszonen igen?

- Det overlader jeg til det dygtige politi, svarer han.

Trygheden blandt beboerne falder

De seneste voldsomme episoder får ifølge Ebbe Jens Ahlgren trygheden blandt beboerne i området til at falde drastisk.

- Det er utryghedsskabende, og i politiets seneste rapport ser vi faktisk, at 20 procent er blevet mere utrygge ved at bo herude i området. Det er klart, når sådan noget sker foran ens gadedør, så bliver man utryg. Jeg vil beskytte de lejere, som bor der, i stedet for nogle få utilpassede, eventuelt kriminelt dømte og deres familier. Vi må beskytte dem, der vil bo trygt og godt, siger han og tilføjer:

- Jeg har sagt det tusindvis af gange: Tag jeg nu sammen og lad være med at gøre det her. I ødelægger boligområdet fuldstændig og gør det utrygt for andre mennesker at bo herude. Tag jeg nu sammen og lad fredspiben gå rundt, ellers må vi ty til hårdere metoder.

Artiklen fortsætter under billedet.

Politiet var massivt til stede lørdag aften.
Politiet var massivt til stede lørdag aften. Foto: Nicklas Andersson - 112news.dk

Ifølge politiinspektør Kim Kliver ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi skal beboerne i området dog ikke være utrygge trods lørdagens masseslagsmål.

- Man kan være tryg som borger, fordi det her er begrænset til en lille gruppe lokalfunderet personer, som har et konfliktforhold, og som vi håndterer. De øvrige skal føle sig trygge i form af, at vi er i området – både med betjente, som de kender, men også med andre betjente, så vi har mulighed for at gribe ind, hvis der er nogen, som ikke forstår de almindelige spilleregler, siger han.

Politiet opretter ikke visitationszone med det samme

Kim Kliver forklarer videre, at konflikten udspiller sig mellem to stører grupperinger fra området.

- Der opstår en konflikt mellem nogen personer, som kommer i slagsmål. Der er cirka 50 personer på det tidspunkt, hvor det går mest hedt til. Vi kommer ret hurtigt efter massivt til stede og får dæmpet den uro, der er i området og får styr på situationen.

- Vi har været til stede lige siden – både med tryghedsskabende patruljer og med uniformerede folk, som kan handle, hvis nogen skulle lave uro igen. Den indsats har virket, fordi der har været ro på resten af aftenen i går, der har været ro på over natten, og der har faktisk også været ro på i dag, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Vil politiet genindføre visitationszonen?

- Status er nu, at vi følger situationen, og vi gør det lige nu med en tryghedsskabende indsats og med synlig tilstedeværelse. Hvis der er behov for at genindføre en visitationszone igen, så vurderer vi det ud fra de iagttagelser, som vi gør os. Vi kan håndtere situationen – uanset om vi har en visitationszone eller ej. Det er et understøttende element, hvis der kommer mere uro. Men lad os nu gøre det stille og roligt i den rækkefølge, som vi gør lige nu, svarer han.

Men hvorfor ikke genindføre visitationszonen allerede nu, når I har set, at det har virket?

- Fordi vi kan se, at den indsats, som vi allerede lavede i går, virkede med det samme, svarer han.

Hvis situationen udvikler sig, vil politiet dog overveje at genoprette visitationszonen.


Nyhedsoverblik