Bevaringsværdigt eller klar til nedrivning

Der er delte meninger om det gule hus på Kirkepladsen i Korsør. Den lokale bevaringsforening mener, det er en perle, mens ejerene ønsker at sælge og nedrive.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Huset er mere end 200 år gammelt. Nu står det til nedrivning, da det er for dyrt at totalrenovere. Det er Sct. Georgs Gilderne, der har ejet ejendommen siden 1975. Og nu er de klar til at finde noget nyt. De har haft huset til salg i flere år, men fordi huset ikke måtte rives ned, har det været umuligt at sælge. Nu ser udsigterne for salg helt anderledes ud.

-Sankt Poul Kirkens Menighedsråd er interesseret i ejendommen. Jeg tror på, at de vil sætte et nyt hus op der, da det jo er en fantastisk grund, siger Anders Jensen, der er gildemester.

Og hvis det bliver solgt til menighedsrådet, vil bygningen med sikkerhed ende som murbrokker. De leder nemlig efter lokaler, der kan huse mere end 100 personer ad gangen. Det nedrivningstruet hus ligger nemlig nabo til menighedsrådet, og derfor er ejendommen attraktiv for dem.

”Det er en skandale”

Det er ikke alle, der er lige enige med Sct. Georgs Gildernes og menighedsrådet. Gyrit Kaaber er formand for den lokale bevaringsforening, der kæmper for at bevare byens kulturperler. Hun har svært ved at forstå, at nogen ønsker at omdanne det gule hus til murbrokker.

- Byen har allerede så mange ar. Der er så mange bygninger i Korsør der bliver tromlet ned. Det er en skam, siger Gyrit Kaaber.

Tilladelse til nedrivning

Og det kan være, at Gyrit Kaabers bønder bliver hørt. I morgen klokken 12 er der høringsfrist på, om huset på Kirkepladesen må rives ned. Der er stadig ingen indsigelser, men hvis de kommer inden klokken 12 i morgen, må Slagelse Kommune gennemgå sagen endnu gang. Efter Slagelse Kommune besigtede huset i december, 2013, satte de en høring i gang.

- Huset var i en sådan stand, at det ville være umuligt at reneovere det. Dog er der et krav om, at det nye hus skal bygges i samme stil, så det ikke stikker helt ud, siger Steen Olesen fra  Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune.