¨

Auditører renser soldater fra Armadillo

Foto: TV ØST

Danske soldater begik ikke noget strafbart, da de "rensede" en grøft med fjender, mener auditørkorps.  

Danske soldater begik ikke noget strafbart i de kamphandlinger fra Helmand i Afghanistan den 25. juni 2009, som dokumentarfilmen "Armadillo" viser.

Det konkluderer Forsvarets Auditørkorps, der dermed ikke efterforsker sagen yderligere.

"Der er ikke formodning for, at nogen person har begået noget strafbart forhold, hvorfor efterforskningen indstilles," skriver auditørkorpset.

Korpset indledte sin undersøgelse på grund af fremstillingen af kamphandlingen i filmen, og formålet var at undersøge, om de danske soldater kunne have overtrådt de gældende regler for magtanvendelse.

"Undersøgelsen har ikke givet grundlag for at lægge andet til grund, end at kampen i grøften den 25. juni 2009 foregik i overensstemmelse med gældende regler for magtanvendelse under væbnet konflikt" skriver Forsvarets Auditørkorps og tilføjer:

"Da der således ikke er grundlag for at antage, at en fortsat efterforskning vil resultere i, at nogen person vil kunne gøres ansvarlig for strafbare forhold, indstilles efterforskningen."

Den omtalte episode fra filmen handler om en dansk soldat, der under skuddueller med Taliban kaster en håndgranat over i grøft, hvor der befinder sig fem fjender.

Herefter løber danske soldater over til grøften for at "rense den" - altså skyde ned i den.

/ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App