Apparat forebygger indlæggelser

Et nyt apparat, der er blevet testet i 10 kommuner, har vist sig at kunne nedbringe antallet af unødvendige indlæggelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En lille simpel måling af puls og iltmætning i blodet hos borgere med lungesygdommen KOL kan være med til at forebygge dyre indlæggelser. Det skriver Kalundborg Kommune i en pressemeddelelse.

Apparatet, som foretager målingerne, hedder pulsoximeter, og det har været med sygeplejersker ude på job i 10 kommuner de seneste 5 måneder. 

Hurtigere reaktion

Målet med apparatet har været at få antallet af uhensigtmæssige indlæggelser ned, og det ser ud som om, at det også lader sig gøre i virkeligheden.

- Borgerne reagerer hurtigere, end de gjorde tidligere, hvor der var mange der først gav lyd fra sig, når de var så dårlige, at de var parate til indlæggelse. Man kan sige, at borgernes egenomsorg er blevet styrket og dermed bedre livskvalitet, siger specialsygeplejerske Hanne Rode fra Slagelse Kommune.

Projektet med pulsoximeteret ligger under VefærdsInnovation Sjælland (VIS), der er et samarbejde mellem regionens kommuner.