Ældre slipper for blendet mad – plejecenter serverer særlig blød julemenu

På plejecentret Blomstergården i Slagelse er de eksperter i at tilberede mad til ældre med tygge- og synkebesvær.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På plejecentret Blomstergården i Slagelse er de eksperter i at tilberede mad til ældre med tygge- og synkebesvær.

Tarteletter i gelékonsistens og bløde vaniljekranse er noget af det, der står på menuen på plejecenter Blomstergården.

quote Vi tilpasser konsistensen alt efter sværhedsgraden

Lotte Villen, ergoterapeut, Plejecentret Blomstergården, Slagelse

Selvom de fleste nok ville foretrække sprøde udgaver af de danske juleklassikere, så er beboerne på plejecenteret i Slagelse glade for at kunne få mad, der ligner de traditionelle serveringer.

Lotte Villen, der er ergoterapeut, fortæller, at de beboere, der lider af synkebesvær, nu får særligt tilberedte retter. Det kaldes dysfagi, når man ikke kan synke korrekt, og det findes i en let, moderat og svær udgave.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses en udgave af en blød karrysild-mad. 
Her ses en udgave af en blød karrysild-mad.  Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Vi tilpasser konsistensen alt efter sværhedsgraden, siger Lotte Villen, der forklarer, at det kan være farligt at spise, når man har dysfagi.

- Hvis man har svær dysfagi, så er det ikke godt at spise noget, der er hårdt eller som trevler, eller et sejt stykke kød, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lotte Villen, ergoterapeut, Plejecenter Blomstergården, Slagelse.
Lotte Villen, ergoterapeut, Plejecenter Blomstergården, Slagelse. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Det er rigtig farligt. De kan risikere at blive kvalt i maden, fordi det sætter sig fast i luftrøret, siger Lotte Villen.

Man kan også få lungebetændelse af, at der kommer mad eller drikke ned i lungerne. Og det kan være svært at komme sig for ældre personer, der måske er svækkede i forvejen.

Det er vigtigt, at maden ser indbydende ud

Tidligere har beboere med synkebesvær fået flydende mad, som for eksempel yoghurt eller supper. I nogle tilfælde har man også blendet maden, inden det blev serveret for dem.

Men Lotte Villen fortæller, at det betyder meget, hvordan maden ser ud, og det er derfor, man på plejecentret besluttede at servere blød mad, der for eksempel ligner rugbrødsmadder.

Opskrifter på julemad til folk med synkebesvær:

- Tit har ældre mennesker ikke den store appetit, så derfor er det vigtigt, at maden præsenterer sig godt, fordi så får man mere lyst til at spise. Det er ikke så rart at sidde med en blendet brun masse. Det øger ikke appetitten, siger hun.

Pårørende: - Det ligner den mad, de andre får

Trine Rindal Petersens far bor på Blomstergården, og hun er glad for, at han får noget godt at spise, selvom han har besvær med at synke.

quote Han spiser godt herude, og det ligner også den mad, de andre får

Trine Rindal Petersen, pårørende, Slagelse

- Jeg tror, han er glad og tilfreds med den mad, han får, og han spiser godt herude, og det ligner også den mad, de andre får, siger hun.

- Jeg ville nok hive lidt i bremsen, hvis jeg så min far, han fik sådan en gang blendet brun mos, siger hun og fortæller, at det er vigtigt, at hendes far får nok at spise på plejecentret.

- Det betyder alt, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Trine Rindal Petersens far bor på Blomstergården.
Trine Rindal Petersens far bor på Blomstergården. Foto: Line Strand - TV2 ØST

- Vi kan have det roligt, når han er herude, siger Trine Rindal Petersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses de bløde tarteletter. 
Her ses de bløde tarteletter.  Foto: Line Strand - TV2 ØST

Både julemiddagen og nytårsmenuen på Blomstergården vil blive tilberedt i særlige bløde udgaver, så beboere med dysfagi kan få et måltid, der ligner traditionel festmad.   

Her er ugaven af de bløde vaniljekranse.
Her er ugaven af de bløde vaniljekranse. Foto: Line Strand - TV2 ØST