Advarer om risiko for nedfald af missilrester

Advarslen kommer, fordi et missil på fregatten Niels Juel i Korsør ikke kan deaktiveres. Det risikerer derfor at blive affyret utilsigtet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det oplyser Forsvaret i en pressemeddelelse.

Søfartsstyrelsen advarer af den årsag om risiko for nedfald af missilrester i Storebælt.

Området, hvor der er nedfaldsrisiko er 5-7 kilometer ud for Korsør og ud til sejlrenden, der går under højbroen mellem Korsør og Sprogø. Det kan ses på et kort på Søfartsstyrelsens hjemmeside.

Af søkortet fremgår det, at skibe ikke skal passere området. 

Forsvaret skriver, at politi og Søfartsstyrelsen er informeret, og at skibe i retning af farezonen varsles og bedes afvente, at problemet løses.

- Idet der er en teoretisk risiko for, at missilet kan flyve afsted, så skal vi selvfølgelig håndtere det. Med den måde skibet og missilet ligger på, peger det ud i Storebælt, og det er årsagen til, at vi har afspærret for sejlads, siger Bo Overgaard, flotileadmiral og næstkommanderende ved Søværnskommandoen.

Når man følger skibstrafikken i Storebælt, kan man se, at der ligger afvisningsfaretøjer ud for det område, hvor der er nedfaldsfare.

Samtidig er luftrummet over Storebælt også lukket.

Løfteraket kan ikke deaktiveres

Specialister er her - nogle timer efter - at skibstrafikken blev indstillet. Det oplyser TV2 ØST's reporter, der har talt med Forsvaret i Korsør.

- Det er vores egne specialister, vi fået bragt ind. De var ikke i Korsør, men nu er de altså om bord. Det er specialister, der har forstand på lige netop det her missil. Og så har vi selvfølgelig EOD med i tilfælde af, at det ikke går, som det skal, siger Bo Overgaard, flotileadmiral og næstkommanderende ved Søværnskommandoen.

Skibs- og flytrafikken er indstillet i Storebælt ud for Korsør, hvor Niels Juel ligger.
Skibs- og flytrafikken er indstillet i Storebælt ud for Korsør, hvor Niels Juel ligger. Foto: Per Rasmussen.

Problemet er opstået i forbindelse med en test, hvor løfteraketten til et harpoon-missil - en såkaldt booster - er aktiveret. Og den skal altså deaktiveres, hvilket den på nuværende tidspunkt ikke er. 

Ifølge Ritzau indeholder missilet 150 kilo sprængstof. Det er ikke armeret og vil ikke detonere, hvis det styrter i havet, lyder meldingen

Indtil boosteren er deaktiveret, er der fare for, at missilet sprænges og flyver ud over Storebælt i det område, der er omgivet på kortet.

- Man kan være helt rolig som borger i Korsør, siger Bo Overgaard fra Søværnskommandoen.

Sund & Bælt oplyser på det sociale medie X, at biltrafikken over Storebælt ikke er påvirket.

Ikke første episode med et harpoon-missil

Det er ikke første gang, der har været en episode med et harpoon-missil.

I 1982 slog et Harpoon-missil ned i et sommerhusområde ved Lumsås på Sjællands Odde.

Fire sommerhuse blev lagt i ruiner, og en lang række andre sommerhuse fik skader, da det såkaldte "Hovsa-missil" slog ned.

Missilet dengang blev affyret utilsigtet fra fregatten Peder Skram, som lå i Kattegat. Orlogskaptajn Henning G. Olsen blev gjort ansvarlig for episoden, men der i eftertiden blevet sået tvivl om dette.

Kilde: Ritzau


Nyhedsoverblik