85-årig snydt over telefonen: - Gerningsmændene er dygtige

Gerningsmænd udgav sig for at være fra politiet, og lokkede en 85-årig mand fra Skælskør til at overføre penge til et kontonummer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lørdag aften modtog en 85-årig mand fra Skælskør et opkald.

Opkaldet var fra Ringkøbing Politi, og betjenten i røret fortalte den 85-årige, at politiet kunne se, at der var nogle, som var ved at hacke sig ind på hans konto.

Problemet var bare, at betjenten ikke var fra Ringkøbing Politi – faktisk var han slet ikke betjent, men en svindler.

- Der er nogle gerningsmænd, der benytter sig af såkaldt ‘spoofing’. Her kan gerningsmænd selv bestemme, hvilket nummer der bliver vist i displayet, når de ringer, og her havde de brugt ét, der ligner politiets, som ofte ender på 14 48, fortæller Lars Larsen, der er konsulent i økonomisk kriminalitet hos Sydsjællands og Lolland Falsters Politi.

Gerningsmanden bad den 85-årige mand overføre alle sine penge til en anden konto, så hacker-angrebet kunne stoppe. Men angrebet stoppede ikke.

- Han kontakter politiet efterfølgende, fordi han nok finder ud af, at det ikke er så godt. Så har vi hjulpet ham med at få det spærret, lyder det fra Lars Larsen.

Gode råd til at tage sine forholdsregler

  • Vær kritisk.

  • Spørg altid om detaljeret legitimation (fulde navn, telefonnummer, evt. politinummer, navn på leder og afdeling mv.).

  • Hvis du er det mindste i tvivl, så bed om et telefonnummer og sig, at du vender tilbage. Så har du mulighed for at ringe til den myndighed, vedkommende påstår at ringe fra for at undersøge, om det kan være rigtigt.

  • Udlever aldrig hverken dankort, kode eller NemID til fremmede. Hverken personligt eller over telefonen.

Når denne type kriminalitet finder sted, går et større efterforskningsarbejde i gang. Ifølge Lars Larsen er de kontonumre, som ældre overfører til, ofte tilknyttet muldvarper, der fungerer som mellemled.

- Det kan være unge eller svage personer, der nemt vil tjene lidt penge.

Ligger pengene stadig på kontoen, når politiet involveres, bliver de beslaglagt. Er pengene allerede trukket er det mere kompliceret.

quote Det bedste råd er at lade være med at overføre penge, til nogen du ikke kender. Og lad så vær med at udlevere NemID, dankort og koder. Giv ikke NemID og kode og kort

Lars Larsen, konsulent i økonomisk kriminalitet hos Sydsjælland og Lolland Falsters Politi

- Udfordringen ligger i, at pengene rigtig hurtigt flyttes fra konto til konto. Er pengene først hævet fra kontoen, skal bankerne involveres, og pengestrømmen spores, siger Lars Larsen.

- Vi efterforsker sagerne, og der er også folk, der bliver dømt. Kan vi ikke finde ham, der ringer ud, så har vi et muldyr, der bliver dømt for hvidvask. Man må bare sige, at gerningsmændene er rigtig dygtige.

Oplever en stigning i IT-kriminalitet mod ældre

I sager som denne er det typisk danske stemmer, der møder personen i den anden ende af røret. Ofte er er det ældre borgere, der blive ofre for denne form for kriminalitet.

- I den alder har man typisk stor tiltro til myndighederne, lyder det fra Lars Larsen.

Han fortæller, at politiet oplever en stigning i antallet af lignende sager, og at sagerne kan se ud på forskellig måde.

Læs også
Politiet advarer mod falsk betjent - lokker oplysninger ud af ældre borgere
Læs også
Politiet advarer mod falsk betjent - lokker oplysninger ud af ældre borgere

- Der findes også dem, der ringer og siger, at dit dankort er blevet hacket, og at du skal lægge dit kort og kode i en kuvert. Så tropper de simpelthen op ude på adressen efterfølgende.

Politiet har særlige indsatser på området, der er målrettet de ældre borgere. 

Det sker i eksempelvis gennem Ældresagen og via andre platforme, hvor de ældre befinder sig.

- Det bedste råd er at lade være med at overføre penge, til nogen du ikke kender. Og lad så være med at udlevere NemID, dankort og koder.

Forsøgte at snyde ældre kvinder i Nykøbing Falster

I juni blev to kvinder i 70’erne også kontaktet af gerningsmænd, der udgav sig for at være fra politiet.

Den ene kvinde blev udspurgt om, hvilke værdier hun havde i sit hjem, da der var udlændinge der huserede i området.

En 73-årige kvinde blev også ringet op af en mand, der udgav sig for at være fra politiet. Også han spurgte, hvilke værdier og kontaktbeløb, der befandt sig i hjemmet.

Begge kvinder blev dog mistænkelige i løbet af samtalen.  

VIDEO: Også virksomheder bliver udsat for it-kriminalitet. Indslaget her er fra den 22. juni i år, hvor en lang række hoteller var blevet hacket i deres booking-systemer. Det skete blandt andet for Hotel Kirstine i Næstved.


Nyhedsoverblik