¨

Verdens mest avancerede plastiksorterings-anlæg lagt i graven

Foto: Kasper Larsen - TV ØST

Anlægget brændte pludselig ned i april, og man kunne ikke få vished for, om anlægget ville blive genopbygget.

I fem år er der arbejdet på at bægeret til din kyllingesalat og den revnede plastikbøtte i køkkenskuffen skulle sorteres og genbruges på verdens mest avancerede plastik-sorterings-anlæg.

Men de 38, primært sjællandske kommuner, der stod sammen om at finde et firma, som kunne bygge og drive anlægget, har nu måtte konstatere at projektet er stendødt.

Det fortæller DR Sjælland.

For der var kun et firma, der levede op til de benhårde udbudskrav, og det var et tysk firma. De kunne dog ikke bygge og drive et dansk anlæg, men tilbød i stedet at kommunerne kunne køre affaldet til et helt nyt højteknologisk anlæg i Marl ved Dortmund.

Argo stod klar

Desværre brændte anlægget pludselig ned i april, og i følge organisationen Clean Cluster, der har foretaget udbuddet for kommunerne, kunne man ikke få vished for, om anlægget ville blive genopbygget.

I affaldsselskabet Argo, der blandt andet har Holbæk, Odsherred og Roskilde Kommuner blandt kunderne, var man egentlig klar til at springe på det tyske anlæg, men nu hvor det er brændt, siger genbrugschef Finn Kjær, at Argo vil forsøge at lave et nyt udbud i samarbejde med blandt andet københavnerne.

AffaldPlus har trukket sig

I AffaldPlus, der blandt andet håndterer affald fra Næstved, Ringsted og Slagelse, er det ikke brandens skyld, at de har trukket sig fra projektet.

I følge vicedirektør Allan Johansen skyldes det dels, at anlægget ikke ligger i Danmark, og at behandlingen af plastikken ser ud til at blive dobbelt så dyr, som det man giver i øjeblikket på et andet tysk anlæg. I AffaldPlus vil man i stedet se tiden an. Blandt andet afventer affaldsselskabet, at EU har besluttet sig for hvilke krav, der i fremtiden skal være til producenter, som benytter plastik i deres produkter, det såkaldte leverandøransvar.

Mette Josiassen, der er udviklingschef i Clean Cluster, ærgrer sig over branden og anerkender, at musketereden mellem de 38 kommuner er faldet på gulvet.

- Jeg ved, at der er flere, der nu går selv, siger hun.

Hun håber dog stadig, at der kan laves et nyt udbud, så kommunerne går sammen om at pulje deres plastiksortering.

I følge Clean Cluster genererer Danmark cirka 440 tons plastik om året.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App