V: 1.500 kroner for at køre på motorvej

De danske bilister må til lommerne allerede fra 2012, hvis de vil benytte motorveje og statens landeveje. Det fastslår Venstres trafikordfører.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Allerede fra 2012 bør bilisterne betale en fast afgift på 1.500 kroner årligt eller 60 kroner for en periode på ti dage, hvis de ønsker at køre på motorveje og statens landeveje.

Det fastslår Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, som nu foreslår, at Danmark indfører vejafgifter for privatbilister på statsvejene via en såkaldt vignetordning - et særligt klistermærke i bilens forrude - efter østrigsk forbillede, skriver Berlingske Tidende.

Forslaget, som endnu ikke har været behandlet i Venstres folketingsgruppe, skal ses som en lavteknologisk overgangsordning, indtil Danmark kan indføre intelligente og GPS-baserede kørselsafgifter.

- Formålet er at få nye, friske penge fra udenlandske bilister samtidig med, at provenuet fra danske bilister krone for krone skal bruges til at sænke andre bilafgifter, så vi får fremmet en grønnere transport, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Han foreslår, at politiet uddanner et privat korps, som skal kontrollere vejene og uddele klækkelige bøder til bilister, der kører uden at betale vejafgift.

Et flertal i Folketinget er overvejende positivt over for en midlertidig vignetordning.

/ritzau/