¨

Uvejr trækker sammen om landbruget

Foto: TV ØST

Op mod 1.000 danske landmænd risikerer at blive tvunget fra deres gårde i løbet af 2015 på grund af den russiske boykot af EU-fødevarer.

Ruslands boykot af fødevarer fra EU har medført dramatiske prisfald på mælk og kød, og mange landmænd har udsigt til dundrende underskud i 2015.

Dermed fortsætter den landbrugskrise, som reelt begyndte allerede i 2008 og kun har været afbrudt af en kort periode med rimelig indtjening. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Bankerne, som hidtil har håndteret de kriseramte landmænd med relativ stor tålmodighed, strammer nu grebet og advarer om, at situationen er meget alvorlig.

- Dette er den dybeste og længste landbrugskrise i nyere tid. Jeg har aldrig før set en situation som denne. Helt op til 10 procent af landbrugsbedrifterne risikerer at gå konkurs, siger Lars Møller, bankdirektør i Spar Nord.

For svagt finansielt beredskab

Lars Møller har også været med til at finansiere landbrug under kriserne i 70'erne, 80'erne og 90'erne. I Jyske Bank vurderer direktør Benny Laibach Pedersen, at antallet af tvangsauktioner i landbruget vil stige i 2015.

I Nordea siger landbrugschef Søren Porsbjerg, at »mange landmænd har et finansielt beredskab, der er for svagt til at modstå den nedtur, som nu rammer erhvervet«.

Mister 70.000 kroner om ugen

I november fortalte svinelandmand Rasmus Poulsen fra Fårevejle, hvordan boykotten koster ham 70.000 kroner hver uge.

- Den russiske handelsboykot af svinekød sætter helt klart sine spor i hele landbrudssektoren. Efter at boykotten blev indført i begyndelsen af august, faldt priserne på smågrise i løbet af 3 uger med næsten 100 kroner per gris. Vi sælger omkring 700 smågrise om ugen og mangler på den konto omkring 70.000 kroner i indtægt. Fortsætter de lave priser, vil vi have et underskud på produktionen og miste en omsætning på omkring 3,5 millioner kroner på årsbasis, lød det i november fra Rasmus Poulsen til Berlingske Business.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App