Undersøgelse: Elever søger for smalt efter praktikplads

Det er i mange tilfælde elevernes egen skyld, at de ikke kan få en praktikplads, vurderer Dansk Arbejdsgiverforening i en ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De sidste dage har vi her på TV ØST sat fokus på problemerne med at skaffe praktikpladser. Ifølge den seneste opgørelse mangler 1885 unge erhvervsskoleelever en plads. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke skyldes mangel på ledige pladser. Ifølge erhvervsskolerne søger de praktikpladssøgende simpelthen for smalt. Det skriver Agenda, som er Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev.

Mangler at tage ansvar

Det er Rambøll, som har lavet undersøgelsen for DA. Og her svarer erhvervsskolerne, at de to vigtigste årsager til, at eleverne har svært ved at finde praktikpladser er, at de ikke er aktive nok i deres søgen, samt at de ikke søger geografisk bredt nok. Og det er også noget, de mærker på Selandia i Slagelse.

- Det er fuldstændig rigtigt, at der er en lille gruppe, der ikke har den store motivation til at søge praktikpladser. Nogle mangler en forståelse af, at jo ældre man bliver, jo mere ansvar skal man tage, så de forstår ikke, at det her er vigtigt. De har været vant til, at nogle har gjort tingene for dem. Vores rolle som praktikcenter er i den sammenhæng at arbejde med elevernes personlige udvikling og motivation, og gøre det klart for dem, hvad arbejdsmarkedet forventer, siger Anette Bak Frederiksen til nyhedsbrevet. Hun er uddannelseschef for praktikcenteret på Selandia.

I alt svarer 55 procent af erhvervsskolerne i undersøgelsen, at eleverne ikke er aktive nok i deres søgen. Næsten ligeså mange svarer, at de ikke søger geografisk bredt nok. Og godt halvdelen svarer, at eleverne mangler motivation, når de skal finde en praktikplads.

Giver hurtigt op

Og det kommer ikke bag på Lektor Søren Voxted fra Syddansk Universitet, der har forsket i emnet.

- Jeg har set elever, der i den graf vil deres fag, og som søger praktikpladser både i Brønderslev og Næstved. Men der er altså også en gruppe, der ikke vil. De ringer til tre virksomheder og konstaterer, at der var optaget, og så slutter den der. Der er altså både dem, der ikke kan og vil, og dem der stille urealistiske krav til en praktikplads, siger han.

Rambølls undersøgelse viser desuden, at 29 procent af erhvervsskolerne vurderer, at de elever, der har vanskeligt ved at få praktikpladser mangler faglige kvalifikationer.