¨

Ulovlig gødning og gift sælges i stor stil

Foto: TV ØST

Otte sjællandske landmænd afsløret i at bruge kræftfremkaldende gødning og sprøjtegift uden om myndighedernes kontrol.

En række kriminelle bagmænd forsyner danske landmænd med ulovlig gødning og sprøjtegift, som ødelægger miljøet og i værste fald kan give kræft.

DR1-programmet Bag Facaden afslører tirsdag aften, at over 100 landmænd er sigtet for at have købt og brugt over 45 tons ulovlig sprøjtegift og gødning. Otte af landmændene kommer fra Sjælland uden for København.

"Bag facaden" har sammen med Politiken brugt undercovermetoder til at afsløre den skjulte grovvarebranche, som gør det muligt for danske landmænd at bryde loven og bruge de forbudte og i flere tilfælde farlige varer.

I Danva, sammenslutningen af danske vandværker, vækker afsløringen forargelse.

- Det er rystende. De her ting risikerer at ende i grundvandet. I sidste ende handler det om vores helbred, siger funktionschef Lars Fischer til Politiken.

Der lukkes i gennemsnit to grundvandsboringer om ugen på grund af rester af sprøjtegift, og ifølge Lars Fischer bliver det stadigt sværere at finde rent drikkevand her i landet.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kalder den ulovlig handel "uacceptabel" og peger på, at der kan blive brug for at stramme op på kontrollen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App