Ulighed i nyredød skal fjernes straks

Regionens nyrepatienter har dårligere chance for overlevelse end i eksempelvis Region Midtjylland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danske nyrepatienters skæbne må ikke afgøres af, hvor de bor i Danmark. Den form for ulighed i sådan et lille land skal fjernes straks. København må lære af Aarhus.

Sådan lyder det fra en forarget og forbløffet formand for Danske Patienter, Lars Engberg, da metroxpress forelægger ham tal, der viser, at risikoen for at dø på Rigshospitalets lange ventelister til nyretransplantation de seneste fem år har været mellem 4 og 20 gange større, end hvis man er skrevet op på Aarhus Universitetshospitals langt kortere lister.

Formand for Nyreforeningen, Stig Hedegaard Kristensen, er vred over ventelisterne.

- Uligheden er katastrofal, og det er klart, at vi er udsat for et hårdt pres fra vores medlemmer, som har svært ved at forstå, at de er ufrivillige deltagere i et lottospil, når man stort set ikke venter i Aarhus, men tre år i København, siger han til metroxpress.

Ifølge den skandinaviske database Scandiatransplant.org er i alt 97 patienter fra Rigshospitalet døde over for 20 fra Aarhus Universitetshospital siden 2009. Og forskellen er stigende: I 2013 døde 21 fra Rigshospitalet, mens kun en patient døde i Aarhus.

 

Sjælland skal tage sig sammen

Ifølge formand for Nyreforeningen skal Rigshospitalet og Sjælland tage sig sammen:

- Tendensen de sidste seks-syv år peger på, at anæstæsi -og intensivafdelingerne i Region Nordjylland og Midtjylland er meget bedre til at opdage, når patienterne afgår ved hjernedød og finde de tilfælde, end man er i Region Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden, siger Stig Hedegaard Kristensen til metroxpress.

Fra Lars Engberg lyder det:

- At ændre det her behøver ikke betyde ekstra ressourcer, det er procedurer og tankegange, der skal ændres, siger han.

/ritzau